Fact Check: Procurorii DNA NU au percheziționat biroul șefului DSU, Raed Arafat, în ancheta privind exploziile din Crevedia

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Procurorii DNA NU au percheziționat biroul șefului DSU, Raed Arafat, în ancheta privind exploziile din Crevedia Nu e vizat

Au percheziționat procurorii anticorupție biroul lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență? Nu, nu este adevărat: procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au declanșat două anchete privind modul în care o stație GPL din județul Dâmbovița a putut funcționa fără licență de la serviciile de urgență, ceea ce a dus la patru explozii mortale pe 26 august 2023. Niciuna dintre aceste investigații nu îl menționează pe Raed Arafat, iar procurorii nu i-au percheziționat biroul.

Afirmația a apărut în acest videoclip (arhivat aici), încărcat pe TikTok la data de 30 august 2023, cu titlul "DNA s-a dus peste Arafat". În deschidere afirma:

DNA s-a dus peste Raed Arafat: Ridicări din biroul ISU în dosarul de abuz în serviciu după exploziile de la Crevedia.

Pe imagine mai scrie:

Vrem s-a vedem cum cad capete.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-08-31 at 13.52.21.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută joi, 31 august 2023, ora 13:54:28)

În seara zilei de 26 august 2023, o stație GPL din Crevedia (județul Dambovița) a explodat (link de arhivă aici), ducând la evacuarea zonei înconjurătoare. În timp ce agenții de intervenție izolau benzinăria și căutau victime, a avut loc o altă explozie masivă, rănind 43 de pompieri (arhivat aici). Alte două explozii au urmat.

La 31 august 2023, trei persoane au murit și 58 au fost rănite, dintre care 12 au fost trimise pentru tratament în spitale din Europa (link de arhivă aici).

Procurorii DNA au anunțat două anchete separate pe 28 august 2023 (arhivat aici), deoarece stația GPL nu fusese autorizată să funcționeze. Urmează să analizeze documentația și declarațiile instituțiilor care se ocupă de licențierea unor astfel de afaceri și să încerce să descopere cum a putut funcționa stația GPL fără licență de la Inspectoratul pentru Servicii de Urgență al județului Dâmbovița (arhivă aici).

Au mai fost deschise alte două anchete cu privire la tragedie: de către Parchetul Militar asupra intervenției pompierilor după prima explozie de la Crevedia și de către Parchetul General asupra cauzei exploziei. „Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-au făcut treaba", a declarat pentru HotNews.ro Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Militar Bucureşti (arhivat aici).

La data de 30 august 2023, procurorii DNA au ridicat documente de la ISU Dâmbovița în cadrul anchetei (arhivă aici). Aceasta nu înseamnă că angajații ISU Dâmbovița sunt acuzați de ceva și nu îl implică pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) - din care face parte ISU Dâmbovița.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta