Despre | Lead Stories | Lead Stories

Ce facem

Lead Stories este un site premiat și inovator de fact-checking lansat în 2015 și aflat la intersecția dintre big data și jurnalism. Echipa noastră editorială a folosit inițial doar tehnologia oferită de Trendolizer™ (cu brevet acordat) pentru a găsi rapid cel mai popular conținut de pe internet despre care să scriem. Dar mantra noastră a fost mereu: „Dacă e viral nu înseamnă că e și adevărat".

Proiectul a început ca un site despre conținutul trending online (și în unele cazuri despre veridicitatea acestuia), dar în timp am trecut exclusiv la verificarea de informații, odată cu alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016. Acum căutăm în mod specific povești, imagini și videoclipuri virale care conțin informații false, ca să le verificăm cât mai repede posibil. Obișnuim să lucrăm foarte repede pentru că monitorizăm activ ecosistemul de știri false și nu așteptăm ponturi sau informații de la cititori ca să ne apucăm de o verificare. Poți citi mai multe despre cum lucrăm aici.

Din februarie 2019 facem parte activ din parteneriatul Facebook cu organizații independente de fact-checking. În acest parteneriat primim acces la conținut care a fost marcat potențial fals de sistemele Facebook sau de utilizatorii săi și putem decide în mod independent dacă verificăm acel conținut sau nu. În plus, ne putem încărca verificările într-un sistem furnizat de Facebook, iar Facebook le folosește pentru a reduce răspândirea informațiilor false pe platformă. Facebook ne plătește pentru acest serviciu, dar nu influențează în niciun fel ce anume alegem să verificăm sau concluziile la care ajungem și nici nu și-ar dori acest lucru.

Din aprilie 2020, oferim servicii și consultanță de verificare a informațiilor și pentru ByteDance, compania care deține TikTok.

Cine suntem

Autori și verificatori de informații

Ioana Burtea

Despre companie

Lead Stories LLC este o companie din Colorado formată din Maarten Schenk (Belgia), Alan Duke (California), Perry R. Sanders (Colorado), acompaniați ulterior de John C. Goede (Florida). Compania este autofinanțată, fără investitori externi, și se bazează pe veniturile din publicitate, taxele de licență pentru utilizarea motorului Trendolizer™, taxele obținute prin parteneriatul de fact-checking cu Facebook și alte activități de consultanță legate de verificarea faptelor.

Puteți verifica aplicația noastră în registrul de afaceri al Secretarului de Stat din Colorado aici (notă: dacă link-ul nu funcționează, apăsați pe butonul „înapoi" și reîncărcați pagina).

Dacă aveți nevoie să ne contactați, aici sunt informațiile noastre de contact.

Informații financiare despre operațiunile noastre de fact-checking

(Conform cerințelor și codului etic IFCN - Rețeaua Internațională de Fact-Checking, din care Lead Stories face parte)

2023

O prezentare generală a principalelor noastre surse de finanțare pentru anul 2023, care au fost în mare parte aceleași ca în anul precedent.

Cea mai mare parte a veniturilor noastre a provenit din munca depusă pentru ByteDance referitoare la TikTok și din munca depusă în parteneriatul de fact-checking cu Meta.

2022

O prezentare generală a principalelor noastre surse de finanțare pentru anul 2022, care au fost în mare parte aceleași ca în anul precedent.

 • Meta Platforms Inc.
 • ByteDance LLC
 • Abonamente Trendolizer™ (vezi această notă)
 • Repustar Inc.
 • Google LLC
 • MGID Inc.
 • AdSupply Inc.

Cea mai mare parte a veniturilor noastre a provenit din munca depusă ca parte a parteneriatului de fact-checking cu Meta și din munca noastră pentru ByteDance legată de TikTok. O sumă mică de venituri a venit din furnizarea de rezumate ale verificărilor noastre pentru proiectul FactSparrow, de la Repustar.

2021

Iată o prezentare generală a principalelor noastre surse de finanțare pentru anul 2021.

Majoritatea veniturilor a provenit din munca noastră depusă ca parte a parteneriatului de fact-checking cu Facebook/Meta și din munca noastră pentru ByteDance legată de TikTok. O sumă mică a provenit și din furnizarea de rezumate ale verificărilor noastre pentru proiectul FactSparrow de la Repustar.

2020

O prezentare generală a principalelor noastre surse de finanțare pentru 2020, care sunt în mare parte aceleași ca anul trecut, cu excepția adăugării ByteDance LLC (pentru activități legate de fact-checking pentru TikTok) și a unei mici burse IFCN:

 • Facebook LLC

 • Google LLC

 • ByteDance LLC

 • Abonamente Trendolizer™ (vezi această notă)

 • MGID Inc.

 • AdSupply Inc.

 • O mică bursă IFCN pentru munca depusă pentur #CoronavirusFacts Alliance

Cea mai mare parte a veniturilor a provenit din munca noastră depusă ca parte a parteneriatului de fact-checking cu Facebook.

2019

În anul calendaristic 2019, cheltuielile noastre pentru administrarea leadstories.com au fost următoarele:

 • Personal de redactare și personal tehnic: 299,849 USD

 • Hosting: 960 USD

Acestea au fost plătite cu veniturile din vânzarea accesului la Trendolizer™ (vezi această notă) și veniturile din publicitate de pe site-urile noastre, în principal prin Adsense de la Google LLC (17.314,28 USD), dar și MGID (6.112,06 USD) și AdSupply (1.268,19 USD). Din motive de confidențialitate, nu putem dezvălui lista utilizatorilor Trendolizer (vezi această notă), dar niciunul dintre aceștia nu a reprezentat individual mai mult de 5% din veniturile noastre. Am primit și 359.000 USD de la Facebook, conform termenilor din parteneriatul de verificare a informațiilor.

2018

În anul 2018, cheltuielile noastre pentru administrarea leadstories.com au fost următoarele:

 • Personal de redactare și personal tehnic: 91.920 USD

 • Hosting: 960 USD

Acestea au fost plătite cu veniturile din vânzarea accesului la Trendolizer™ (vezi această notă) și veniturile din publicitate de pe site-urile noastre. Din motive de confidențialitate, nu putem dezvălui lista utilizatorilor Trendolizer, dar niciunul dintre aceștia nu a reprezentat individual mai mult de 5% din veniturile noastre. Am primit și 102.000 USD de la Facebook în conformitate cu termenii parteneriatului de fact-checking. Toate veniturile care au depășit costurile au fost utilizate pentru rambursarea datoriilor.

Notă despre utilizatorii Trendolizer și independența editorială

Termenii și condițiile Trendolizer™ conțin această clauză pe care o luăm foarte în serios:

"Utilizarea site-ului sau a serviciului Trendolizer nu vă asigură niciun drept la influență, decizie sau tratament preferențial în ceea ce privește selecția conținutului despre care alegem să scriem, conținutul articolelor pe care le publicăm sau evaluarea sau concluziile Lead Stories despre orice astfel de conţinut".

Niciun utilizator individual Trendolizer™ nu reprezintă mai mult de 0,15% din venitul mediu lunar al companiei. Majoritatea utilizatorilor sunt organizații de fact-checking și companii media.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta