Politica de erate | Lead Stories
Ai observat o greșeală în vreunul dintre materialele noastre? Vrei să ceri o erată? Ai informații suplimentare? Dă-ne de știre folosind pagina noastră de contact.
De ce, cum și când actualizăm articole:
Lead Stories își propune să obțină informații corecte cât mai curând posibil după ce am detectat că un conținut popular conține o informație falsă. Acest lucru înseamnă că uneori vom publica o versiune inițială a unui articol de îndată ce avem suficiente fapte și dovezi necesare pentru a dovedi că ceva nu este real, cu actualizări care vor urma mai târziu.
În alte cazuri, realitatea ne prinde din urmă: acea farsă despre moartea unei vedete despre care am concluzionat că era încă în viață s-ar putea să trebuiască să fie actualizată atunci când persoana respectivă într-adevăr moare câțiva ani mai târziu. Știința poate aduce noi descoperiri, așa că la un moment dat în viitor poate că va exista într-adevăr un studiu corespunzător care să confirme ceva ce n-a putut fi „dovedit științific" până în ziua de azi.
Din păcate, uneori, facem și erori (deși facem tot posibilul să le evităm și avem editori al căror rol este să le prindă înainte de publicare). E posibil ca o sursă să ne dea informații incorecte sau o sursă de mai mare încredere să ne dea informații care contrazic ce avem, cineva ar putea să facă o greșeală de natură matematică sau logică, ceva ar putea fi formulat incorect (dacă a fost omis un cuvânt sau o expresie sau dacă a fost încurcată ordinea), ar putea să apară o greșeală de copy-paste, un citat ar putea fi auzit greșit etc.
Și uneori facem, pur și simplu, greșeli de ortografie sau gramaticale.
Actualizări
Date suplimentare pot fi adăugate într-un articol după publicarea inițială, cu scopul de a aduce dovezi în plus pentru concluzie și fără să schimbe concluzia în sine. În astfel de cazuri va apărea o notă în partea de jos a articolului, la secțiunea „Actualizări", alături de data/ora la care au fost făcute respectivele actualizări. Un articol actualizat va avea următoarea notificare sub titlu: „POVESTE ACTUALIZATĂ: verificați actualizările de mai jos".
În cazul în care verificarea informațiilor a fost corectă la momentul publicării, dar „realitatea ne-a ajuns din urmă", făcând astfel concluzia incorectă, vom actualiza povestea în același fel odată ce aflăm datele noi (cum ar fi o farsă despre moartea cuiva care chiar moare câțiva ani mai târziu sau articole care arătau că nu existau dovezi științifice pentru un anumit lucru la momentul publicării, iar acum trebuie actualizate pentru că în timp a apărut o nouă descoperire științifică).
Erate
Articolele care sunt corectate din oricare dintre motivele enumerate mai jos vor apărea în pagina noastră „Erate".
-
Dacă se dovedește că aveam informații greșite sau incomplete într-un articol, iar informațiile corecte erau disponibile la momentul publicării (vom adăuga și o notă în secțiunea de actualizări după remedierea greșelii).
-
Dacă adăugarea unei informații noi sau o revizuire a informațiilor existente justifică schimbarea concluziei unui fact-check, vom modifica și titlul articolului (și, eventual, legenda imaginii principale), deoarece concluzia fiecărui fact-check face parte din titlu, iar motivul concluziei se află de obicei în explicație (după cum poți citi și în pagina noastră „Cum lucrăm").
-
Dacă greșeli de ortografie, stil, gramatică, transcriere, copy-paste, de natură matematică sau logică afectează concluzia unui articol (caz în care vom adăuga și o notă în secțiunea de actualizări după remediere).
Notă: o parte din articolele mai vechi din pagina Erate" sunt de fapt doar actualizări care nu ar mai fi incluse în contextul versiunii actuale ale acestei politici.
Schimbări neanunțate
Putem să publicăm neanunțat erate gramaticale, de ortografie și de stilistică într-un articol după publicare, atât timp cât acestea nu schimbă informațiile sau concluzia. Considerăm că remedierea unei greșeli minore, precum una de ortografie, nu justifică o notificare în mod explicit (cu excepția cazului în care, de exemplu, greșeala se află într-un nume important pentru articol și ar putea crea confuzie cu privire la cine sau ce era subiectul discuției).
Schimbări de titlu și legendă în social media
Articolele în care titlul sau legenda sunt modificate vor fi introduse în instrumentele X Card Validator și Facebook Sharing Debugger după actualizare, ceea ce va schimba titlul și legenda articolului în toate locurile în care link-ul a fost distribuit pe X și Facebook. Astfel ne asigurăm că inclusiv cei care văd articolul respectiv doar pe aceste platforme vor vedea versiunea actualizată.
Reclamații
În conformitate cu articolul 6 din Codul european de standarde, orice persoană sau organizație ce consideră că un membru al Rețelei Europene de Standarde în Fact Checking nu a îndeplinit în mod semnificativ cerințele codului, în cazul în care reclamația nu este satisfăcută de organizația în cauză, poate depune o reclamație la Rețeaua Europeană de Standarde în Fact Checking pentru evaluarea de către Organismul de guvernare aici. Procedura de mai sus necesită, de asemenea, să încercați mai întâi să ne contactați pe noi pentru a încerca să vă rezolvați problema, înainte de a depune o reclamație.
Despre noi
Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.
Lead Stories este:
- Semnatar verificat al Codului de principii IFCN
- Membru EFCSN verificat
- Partener independent de fact-checking pentru Facebook
Cele mai citite
-
-
Fact Check: EXISTĂ dovezi privind înclinațiile pro-ruse ale lui Călin Georgescu
Fact Check
-
Fact Check: Vladimir Putin NU a oprit pandemia de COVID-19 sau legea vaccinării obligatorii în România
Fact Check
-
Fact Check: Furnizorii de energie NU vor crește prețurile din 2026 prin includerea în facturi a costurilor certificatului de carbon
Fact Check
-
Fact Check: România NU este cea mai scumpă țară din UE și cetățenii nu plătesc taxe de 80 la sută din salariu
Fact Check
-
Fact Check: Elena Lasconi nu cedează suveranitatea către UE și nu închide bisericile
Fact Check
-
Fact Check: Diana Șoșoacă NU a primit două milioane de voturi anulate, în semn de protest, la primul tur al alegerilor prezidențiale
Fact Check
Cele mai recente
-
Fact Check: Republica Moldova NU este în stare de asediu și război
Fact Check
-
Fact Check: Elena Lasconi nu cedează suveranitatea către UE și nu închide bisericile
Fact Check
-
Lead Stories este pe Bluesky - Vino pentru noutăți, rămâi pentru pachetul de pornire
Analize
-
Lead Stories: Acum un membru verificat al EFCSN
Analize
-
Fact Check: Romania NU iese din UE și din NATO ca să intre în alianța BRICS
Fact Check
-
Fact Check: Donald Trump NU a ordonat testul nuclear efectuat de SUA în noaptea alegerilor prezidențiale
Fact Check
-
Fact Check: Diana Șoșoacă NU a primit două milioane de voturi anulate, în semn de protest, la primul tur al alegerilor prezidențiale
Fact Check