Fact Check: O propunere a Comisiei Europene NU cere României să legalizeze adopția pentru cuplurile de același sex

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: O propunere a Comisiei Europene NU cere României să legalizeze adopția pentru cuplurile de același sex Nu e un efect

Este adevărat că o propunere de Regulament al Consiliului din partea Comisiei Europene, numită COM/2022/0695, cere ca România să legalizeze adopția pentru cuplurile de același sex? Nu, nu e adevărat: propunerea are scopul de a întări recunoașterea legală a calității de părinte (filiație) între statele membre UE, inclusiv în cazul copiilor cu părinți de același sex, dar nu are efect asupra regulilor și legilor naționale legate de adopție, de definire a familiei și stabilire a filiației.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok în 30 mai 2023 pe contul @diana.i.sosoaca.official (arhivat aici), cu titlul:

UE solicită legalizarea căsătoriilor gay și adopțiilor în cuplurile LGBT!

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

TikTok screenshot

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 21 mai 2023, la ora 16:22:25)

Emisă în decembrie 2022 și dezbătută recent în Senatul României, propunerea COM/2022/0695 de Regulament al Consiliului „privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea hotărârilor judecătorești și acceptarea actelor autentice în materie de filiație și privind crearea unui certificat de filiație european" (arhivată aici) are obiectivul de a asigura recunoașterea calității de părinte între statele membre UE pentru scopuri suplimentare celor care fac deja subiectul recunoașterii transfrontaliere.

În prezent, conform acestei propuneri, copiii „își pot pierde drepturile succesorale sau de întreținere într-un alt stat membru sau dreptul ca oricare dintre părinții lor să acționeze în calitate de reprezentant legal în alt stat membru în chestiuni precum tratamentele medicale sau școlarizarea".

Pentru a facilita recunoașterea într-un stat membru a calității de părinte care a fost stabilită într-o altă țară UE, documentul propune adoptarea unor reguli privind: jurisdicția internațională în materia filiației (pentru a determina ce instituții juridice ale unui stat sunt competente în tratarea chestiunilor legate de filiație, incluzând stabilirea filiației, în situații transfrontaliere); legislația aplicabilă (prin desemnarea legii naționale care ar trebui să fie aplicată în chestiuni de filiație în situații transfrontaliere); și crearea unui certificat de filiație european pe care copiii (sau reprezentanții lor legali) să-l poată folosi ca dovadă a filiației lor într-un alt stat din UE.

Domeniul de aplicare include recunoașterea filiației în cazul minorilor cu părinți de același sex. Însă propunerea menționează clar, în diferite locuri, că nu aduce atingere nici competenței statelor membre de a adopta norme materiale de drept al familiei, cum ar fi norme privind definirea familiei sau stabilirea filiației în situații interne, nici normelor statelor membre privind recunoașterea căsătoriilor sau a parteneriatelor înregistrate în străinătate. Se concentrează doar pe recunoașterea filiației între statele membre UE.

Pe 14 decembrie 2023, Parlamentul Uniunii Europene a votat în favoarea propunerii Comisiei, potrivit unui comunicat de presă oficial (arhivat aici). Comunicatul menționează că propunerea nu aduce „nicio schimbare" legilor naționale legate de familie și că următorul pas din procesul legislativ va fi ca guvernele UE să decidă, în unanimitate, versiunea finală a normelor.

Actualizări:

  • 2024-04-17T11:09:20Z 2024-04-17T11:09:20Z
    Updated to add that the EU Parliament voted in favor of the proposal in December 2023.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta