Fact Check: Fostul vicepreședintele al Comisiei Europene, Frans Timmermans, NU a comparat România cu țările din Lumea a Treia.

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Fostul vicepreședintele al Comisiei Europene, Frans Timmermans, NU a comparat România cu țările din Lumea a Treia. Satiră

A susținut fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, că România este o țară din lumea a treia, deoarece liderii săi politici corupți și „proști" i-au determinat pe cetățeni să se chinuie într-o sărăcie lucie? Nu, nu este adevărat: citatul atribuit politicianului olandez a fost publicat în 2018 de către un site de satiră și nu există dovezi că Timmermans ar fi făcut o astfel de declarație.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici), în data de 4 ianuarie 2024, cu următoarea descriere:

Problema Romaniei este tipica pentru tarile din Africa si Asia care desi sunt pline de resurse naturale se zbat in saracie din cauza prostiei si hotiei care colcaie in acele tari. Resursa umana ajunsa in fruntea tarii e de o calitate atat de jalnica incat reprezentantii ei, dupa ce ca sunt hoti sunt atat de prosti incat isi inchipuie ca pot pacali pe toata lumea desi ei nu sunt capabili sa comunice nici macar in limba materna.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-06 at 19.49.20.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 9 ianuarie 2024, 07:43:56 UTC)

Utilizatorul TikTok susține că „tipul ăsta" numește poporul și liderii României „proști", în timp ce UE a „distrus România" și a impus în mod continuu diverse lucruri țării, inclusiv liderilor politici, în ultimii 30 de ani.

Fragmentul din postare face parte dintr-o declarație mai lungă care a apărut pentru prima dată într-un articol din 2018 (arhivat aici) publicat de site-ul românesc PonturiFierbinti.com. Site-ul este o unul satiric și folosește sloganul „Articolele noastre sunt mai adevărate decât știrile lor". De asemenea, următoarea descriere este oferită în josul paginii: „Glume amuzante și umor românesc autentic".

Căutări efectuate în arhiva de surse credibile din cadrul Google News, folosind cuvinte cheie, precum "Frans Timmermans Romania third world country" în limba engleză (arhivat aici), „Frans Timmermans Roemenië derdewereldland" în limba olandeză (arhivat aici) și „Frans Timmermans România Țări din Lumea a Treia" în limba română (arhivat aici), nu a dat rezultate relevante.

În 2019, platforma românească de știri, EuroPunkt, a declarat într-un articol (arhivat aici) că biroul de presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România a confirmat faptul că așa-zisa declarație a lui Timmermans este o știre falsă.

Timmermans a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei UE începând cu 2018, potrivit site-ului său oficial, atunci când acesta a preluat funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei pentru Pactul verde european în 2019. Acesta a demisionat din funcție în 2023 pentru a se reîntoarce la viața politică în Olanda.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta