Fact Check: Statul român EXISTĂ din punct de vedere legal

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Statul român EXISTĂ din punct de vedere legal Denaturat

Este statul român ilegitim din punct de vedere juridic pentru că tranziția de la comunism la democrație nu a fost făcută printr-o lege specială? Nu, nu e adevărat: un stat nu dispare pentru că își schimbă regimul politic, iar forma de guvernare, suveranitatea și denumirea oficială ale României sunt stabilite prin Constituție.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok de utilizatorul @dmx990 (profil arhivat aici) la data de 14 iunie 2023, cu următoarea descriere:

Ascultați cu mare atenție! STATUL ROMÂN nu există, nu este înființat.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-06-15 at 14.39.43.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută joi, 15 iunie 2023, ora 14:41:53)

Afirmația îi aparține fostei agente militare Simona Fica (link de arhivă aici), cunoscută în media drept Raisa Ekaterina Ivatenko, și se bazează pe interpretarea eronată a unei legi din 1947 (arhivată aici) care stabilea înființarea statului socialist România. Emiterea acestei legi a fost necesară ca urmare a unui război mondial care modificase granițele țării și a abdicării regelui României, care a dus la schimbarea formei de guvernare.

Alte schimbări aduse regimului politic și denumirii statului au fost incluse în Constituție, care este actul juridic și politic fundamental al oricărei țări (link de arhivă aici).

Constituția actuală, modificată în 2003 (arhivată aici) menționează clar că „România este stat naţional, suveran şi independent" și că „forma de guvernământ (...) este republica", ceea ce înseamnă că a incorporat schimbarea de regim politic care a avut loc după 1989. Anterior, Constituția din 1965 (arhivată aici) definea țara ca „republică socialistă".

Simona Fica e cunoscută pentru declarațiile ei explozive și lipsite de dovezi (link de arhivă aici), ca atunci când a susținut că firma Hexi Pharma producea droguri și că proprietarul ei și-a înscenat moartea ca să se ascundă în Venezuela. În urma acestor afirmații, aceasta a fost concediată de deputata PSD Liliana Mincă din poziția de referent al cabinetului ei (link de arhivă aici) și a urmat o carieră în televiziune.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta