ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.
Este un studiu legat de schimbările climatice un plan de a impune reducerea consumului de carne pe cap de locuitor la 0kg/an? Nu, nu este adevărat: afirmația se referă la un raport din 2019 realizat de Universitatea din Leeds, Marea Britanie, și alte două organizații, care analizează schimbările din obiceiurile de consum ale rezidenților din centrele urbane care ar putea reduce efectele schimbărilor climatice.
Afirmția a provenit din acest videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok la data de 6 iulie 2023 de utilizatorul @victorciutacu (profil arhivat aici). În el, moderatorii TV Victor Ciutacu și Dragoș Bistriceanu susțin că raportul este „documentul oficial al resetării", o referire la așa-numita mare resetare, termen inventat de membrii Forumului Economic Mondial și folosit de conspiraționiști pentru a avansa afirmații despre încercările unei elite globale de a domina lumea.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:
(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 18 iulie 2023, ora 16:19:35)
Clipul este un fragment dintr-o emisiune de știri de la postul România TV, unde unul dintre moderatori, Dragoș Bistriceanu, arată câteva imagini din raportul „Viitorul consumului urban într-o lume de 1,5°C", publicat în 2019. Mai întâi, celălalt moderator, Victor Ciutacu, prezintă raportul drept „documentul oficial al resetării globale".
Realizat de C40, Arup și Universitatea din Leeds, raportul (arhivat aici) a evaluat impactul consumului urban asupra schimbărilor climatice și a explorat tipul și amploarea schimbărilor necesare pentru ca orașele C40 să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) în linie cu limitele convenite la nivel internațional, sigure pentru climă.
Printre altele, studiul a modelat cinci intervenții legate de consumul alimentar, inclusiv modificări ale dietei cum ar fi consumul unei cantități mai mici de carne și produse lactate, menționând un obiectiv de consum de carne de 0 kg ca „țintă ambițioasă pentru 2030". Acestea nu erau modificări urmând să fie impuse populației, ci proiecții bazate pe cercetări științifice și „judecata experților".
Bistriceanu adaugă că acest raport a fost finanțat de Klaus Schwab, liderul Forumului Economic Mondial (WEF). Dar în document nu sunt menționați nici Schwab, nici WEF ca finanțatori ai acestui raport, iar numele lor nu apar deloc în versiunea publică. O legătură între WEF și grupurile care au efectuat studiul există pe baza unor colaborări: C40 și Arup au parteneriate cu WEF (arhivate aici și aici), în timp ce site-ul web WEF a publicat articole de opinie scrise de C40 și de profesori de la Universitatea din Leeds (arhivate aici, aici și aici).
Arup (arhivat aici) e un colectiv global de designeri, consultanți și experți care livrează proiecte privind dezvoltarea durabilă. C40 (arhivat aici) e o rețea globală de aproape 100 de primari din orașe mari ale lumii care acționează pentru a face față crizei climatice, având printre obiective limitarea încălzirii globale la 1,5°C. (Niciun oraș din România nu se află printre ele.) Universitatea din Leeds (link de arhivă aici) este una dintre cele mai mari universități din Marea Britanie.
Actualizări:
-
2024-04-19T08:01:41Z 2024-04-19T08:01:41Z Actualizat pentru a corecta anul publicării raportului „Viitorul consumului urban într-o lume de 1,5°C”. Acesta datează din 2019, nu 2021, așa cum menționa versiunea inițială a acestui articol.