Este adevărat că, din 2026, furnizorii de energie din România vor fi nevoiți să includă în facturi costurile certificatului de carbon, crescând astfel prețurile la energie electrică? Nu, nu este adevărat: în cadrul conferinței "Energia în priză", din 25 septembrie 2024, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a prezentat o actualizare a viitoarelor creșteri ale prețurilor la energie, dar nu a făcut nicio referire la un certificat de carbon care urmează să fie introdus din 2026 și care ar juca un rol în creșterea prețurilor la electricitate pentru consumatori.
Afirmația a apărut într-un video, care nu mai este disponibil, dar care este arhivat aici, publicat pe TikTok în 27 septembrie 2024, cu avertizarea scrisă "Vești proaste! Facturi mai mari la curent". Vorbitorul din videoclip face următoarele afirmații:
Pe lângă creșterile de prețuri la electricitate, Urluescu a menționat că, începând cu anul 2026, furnizorii vor fi obligați să includă în facturile de gaze naturale și costurile legate de certificatele de carbon, ceea ce va duce la o nouă majorare a facturilor pentru toți consumatorii.
Certificatele de carbon sunt permise care reprezintă dreptul de a emite o anumită cantitate de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră. Acestea reprezintă o componentă importantă a mecanismelor de piață care vizează reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, în special în cadrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 30 septembrie 2024, la ora 03:06:42 UTC)
În data de 25 septembrie 2024, Urluescu a participat la o conferință pe tema energetică, "Energia în priză" (arhivat aici), organizată de publicația „Bursa" (arhivat aici). În cadrul intervenției sale, Urluescu a vorbit despre diversele provocări cu care se confruntă piața, consumatorii și furnizorii, în cadrul sectorului energetic.
Referitor la provocările pieței, acesta a menționat lipsa de lichiditate, puținele oferte prezente pe piața de energie, cauzate de fiscalitatea excesivă, întârzierile în procesul de cheltuieli, reducerea concurenței și mai puțini furnizori activi pe piață, ceea ce a asistat la o reducere cu 40% a furnizorilor de energie pentru consumatorii casnici din mai 2021 până în aprilie 2024.
În ceea ce privește provocările cu care se confruntă furnizorii, Urluescu a menționat din nou fiscalitatea excesivă, problemele legate de cheltuieli când vine vorba de achiziții, lipsa resurselor financiare de la stat privind cheltuielile, creșterea costurilor de echilibrare, legislația vagă care lasă loc de interpretări, precum și provocările operaționale, respectiv modificările aduse ghidului de raportare de la ANRE (Autoritatea Română de Reglementare în domeniul Energiei).
În ceea ce privește provocările întâmpinate de consumatori, Urluescu a spus că Ordonanța de urgență OUG 32 (arhivat aici) așteaptă să fie corectată. Ordonanța de urgență prevede măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Practic, furnizorii primesc de la producători gaze naturale la un preț de 120 de lei/MWh, măsură care trebuia să fie în vigoare până la sfârșitul schemei de ajutor pentru consumatori și care trebuia să se încheie la sfârșitul lunii martie 2024, dar care a fost trecută până la sfârșitul acestui an. Acest lucru înseamnă că de la 1 ianuarie 2025 până la 31 martie 2025, deși consumatorul va beneficia de un preț plafonat de 0,31 lei/kW/oră - achiziția curentului de către furnizori nu se va mai face la 120 de lei și trebuie făcută la prețul pieței, ceea ce înseamnă o mare probabilitate ca prețul final pentru consumator să crească de la 1 aprilie 2025, când schema de ajutor se încheie.
Urluescu a mai menționat că începând cu 1 aprilie 2025, schema de plafonare a prețurilor va înceta, iar consumatorii de energie electrică și gaze naturale vor fi pe piața liberă, ceea ce înseamnă că, pentru micul consumator cu un consum de energie de sub 100kW/oră/lună, factura la energie ar putea crește cu aproximativ 20-25 de lei pe lună. Urluescu a spus că AFEER este în discuții cu autoritățile pentru a încerca deblocarea schemei de ajutor pentru consumatorii vulnerabili - el a spus că există consumatori în România care au nevoie de ajutor, dar nu toți, și că această schemă ar trebui să fie direcționată către cei care au cu adevărat nevoie.
Cu toate acestea, Urluescu nu a făcut nicio observație cu privire la introducerea certificatelor de carbon pe facturile de energie, care ar crește apoi și mai mult prețurile la energie pentru toți consumatorii. El nu a anunțat modificări radicale ale prețurilor la energie care vor afecta toți consumatorii, ci a menționat în mod specific un grup de consumatori care va fi afectat, și anume micul consumator cu un consum de energie de sub 100kW/oră/lună.
Lead Stories România a mai demontat în trecut afirmații cu privire la certificatul de carbon, care pot fi accesate aici.