Fact Check: Ferocianura de potasiu (E536) folosită în sarea de bucătărie NU provoacă moartea

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Ferocianura de potasiu (E536) folosită în sarea de bucătărie NU provoacă moartea Limită sigură

Este adevărat că sarea de bucătărie provoacă moartea, deoarece conține ferocianură de potasiu? Nu, nu este adevărat: ferocianura de potasiu (E536) este folosită ca aditiv alimentar care previne formarea de cocoloașe, iar cantitatea maximă autorizată în UE se află sub nivelurile de toxicitate.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok la data de 31 iulie 2023, cu următoarea descriere:

Ingredienul Cancerigen E536 💔 #foryou #fyp #5pasidebine #romania

Utilizatorii au văzut și acest text suprapus imaginilor din clip:

Sare = 😱 MOARTEA 😱 ALBA

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-08-08 at 13.28.41.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 8 august 2023, ora 13:25:13)

Ferocianurile (E 535-538) sunt aditivi alimentari autorizați în UE la maximum 20 mg/kg, prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului și Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (arhivate aici și aici), conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Grupul științific al EFSA privind aditivii alimentari și sursele de nutrienți adăugate alimentelor a publicat o opinie științifică în 2018, după reevaluarea siguranței ferocianurilor ca aditivi alimentari (arhivată aici).

Astfel, nivelul autorizat în prezent nu ridică probleme de siguranță, deoarece absorbția ferocianurilor este scăzută, ele nu se acumulează în organismul uman și „nu există nicio îngrijorare în ceea ce privește genotoxicitatea și carcinogenitatea".

Ferocianura de potasiu (E536) este folosită de mult timp ca agent antiaglomerant (un aditiv inclus în alimente sub formă de pulbere sau granule) pentru a preveni formarea de cocoloașe.

Sarea de bucătărie prezentată în acest clip are, conform site-ului producătorului (arhivat aici), o concentrație maximă de 10 mg/ kg de ferocianură de potasiu.

Vorbitorul susține și că ferocianura de potasiu se descompune pentru a forma cianura în organism. Dar cianura de potasiu (KCN), foarte toxică, este produsă prin tratarea cianurii de hidrogen cu o soluție apoasă de hidroxid de potasiu (arhivat aici).

Nu există dovezi științifice că ferocianura de potasiu este cancerigenă. Lead Stories România a realizat o căutare folosind cuvintele cheie „Potassium ferrocyanide cancer" (în română „Cancer ferocianura potasiu") pe Google News (vizibilă aici) și o căutare folosind cuvintele cheie „Potassium ferrocyanide causes cancer" (în română „Ferocianura de potasiu provoacă cancer") pe Google Scholar (vizibilă aici), ambele pe 22 aprilie 2024, și nu a găsit documentări sau studii credibile care să confirme afirmația.

Actualizări:

  • 2024-04-22T14:11:33Z 2024-04-22T14:11:33Z
    S-au adăugat link-uri către căutări online actuale.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta