Este o broșură cu standarde recomandate pentru educația sexuală manualul propus pentru educație sexuală în România? Nu, nu este adevărat: nu există un astfel de manual aprobat sau propus în România, deoarece educația sexuală nu este o materie de sine stătătoare în programa de învățământ. Acest document, care datează din 2010, este un cadru dezvoltat de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrul Federal pentru Educație pentru Sănătate din Germania (BZgA). Scopul său este de a ajuta adulții să le prezinte copiilor informații despre sexualitate și autodescoperire adaptate vârstei la care se află.
Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), încărcat pe TikTok la data de 18 septembrie 2023, cu titlul "Progresiștii, idioții utili ai sistemului - ep. 5: Educația SEXUALĂ".
Așa arăta postarea pe platormă în momentul redactării acestui articol:
(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 29 septembrie 2023, 14:07:56)
Utilizatorul spune mai întâi că este în favoarea educației sexuale, deși doar cu acordul părinților, apoi spune că se opune acțiunilor de sexualizare a copiilor de la vârste foarte fragede, dând exemplu „manualul propus pentru educația sexuală din România".
Dar imaginea spre care indică nu arată un manual de educație sexuală, ci versiunea în limba română a cadrului (arhivată aici), intitulată:
Standarde pentru educația sexuală în Europa. Un cadru pentru factorii de decizie politică, specialiști și autorități din domeniul educației și sănătății.
Scopul documentului (link de arhivă aici) este de a le oferi îndrumări practice părților implicate și profesioniștilor pentru a pregăti programa sau pentru a „susține argumente pentru introducerea educației sexuale holistice în țările europene din Regiunea OMS".
România nu are niciun manual de educație sexuală aprobat sau propus oficial și nu există o materie propriu-zisă de educație sexuală. În 2022 au fost introduse reglementări pentru educația sexuală în școli (arhivate aici), dar aceasta intră în categoria mai largă a Educației pentru sănătate. Această materie le este dedicată elevilor din clasa a VIII-a și mai mari și poate fi urmată numai cu acordul scris al părinților.
Vorbitorul critică în special o matrice din acest ghid care structurează tipuri de informații în funcție de diferite grupe de vârstă, incluzând o categorie de 0-4 ani:
La vârsta la care bebelușul nu știe să mănânce, abia știe să meargă sau să vorbească, el trebuie să primească în schimb următoarele informații, în acord cu manualul sexual: trebuie să învețe despre toate zonele corpului și funcțiile acestora, despre diferitele corpuri și sexe, despre igiena corpului, despre diferența dintre propriul eu și eul altora.
Secțiunea 1.3 din Partea a doua a cadrului, intitulată „ De ce ar trebui ca educația sexuală să înceapă înainte de vârsta de patru ani?", explică faptul că un copil este considerat o ființă sexuală de la naștere, deși diferă de un adult. Atunci când un copil din această categorie de vârstă, sau din orice grup de vârstă, prezintă anumite întrebări sau comportamente, este imperativ să i se răspundă într-un mod educațional și adecvat vârstei. Acest lucru ajută la promovarea unei imagini corporale pozitive, la învățarea abilităților de comunicare adecvate (de exemplu, denumirea corectă a părților corpului) și la insuflarea unei înțelegeri a limitelor personale, care poate fi esențială în prevenirea abuzului sexual.