Fact Check: România NU a pierdut 2 miliarde de euro pentru că politicienii nu au renunțat la pensiile speciale

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: România NU a pierdut 2 miliarde de euro pentru că politicienii nu au renunțat la pensiile speciale Alt motiv

A fost România privată de 2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza refuzului oficialilor de a renunța la pensiile speciale? Nu, nu este adevărat: fondurile PNRR nu au nicio legătură cu sistemul de pensii. România nu a ratat fondurile; a devenit ineligibilă să le primească de la UE din cauza creșterii economice neprevăzute din țară.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok la 12 septembrie 2023, cu următoarea descriere:

2 miliarde pierdute. Săracii continuă să apere trădătorii.

Așa arăta postarea pe TikTok în momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-09-15 at 14.05.34.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 15 septembrie 2023, ora 13:58:09)

În aprilie 2023, Ministerul Investițiilor a clarificat (arhivat aici) că România va primi cu 2,1 miliarde de euro mai puțin din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR - arhivat aici) în 2023. Contrar noțiunii de „pierdere" a fondurilor, această reducere este ca urmare a creșterii economice neprevăzute din țară, care a făcut ca România să nu mai fie eligibilă pentru a primi suma alocată inițial, conform normelor UE privind drepturile. Deși utilizatorul TikTok prezintă aceste informații ca știri recente, mass-media a început să relateze despre acest subiect în martie 2023 (arhive aici și aici).

Potrivit reglementărilor UE privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, care a intrat în vigoare în februarie 2021 (arhivat aici), banii primiți de fiecare stat sunt destinați reformelor și investițiilor realizate de la începutul pandemiei, în februarie 2020, până la 31 decembrie 2026. „Pentru a beneficia de sprijin în cadrul mecanismului, guvernele UE au prezentat planuri naționale de redresare și reziliență, care evidențiază reformele și investițiile pe care le vor pune în aplicare până la sfârșitul anului 2026, cu jaloane și ținte clare", a subliniat Comisia Europeană.

În cazul României, formula de alocare a fondurilor a fost determinată de populație, rata șomajului și PIB-ul pe cap de locuitor, a explicat Economedia (arhivat aici). Creșterea PIB-ului național a dus la o revizuire a fondurilor pentru România. Acest lucru nu are nicio legătură cu sistemul de pensii sau cu refuzul politicienilor de a-l modifica.

În plus, PNRR nu este singura metodă de a aduce bani în reforme și e de așteptat ca creșterea PIB-ului României să compenseze miliardele care nu mai sunt atribuite Planului.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta