Fact Check: Uniunea Europeană NU impune o nouă campanie de vaccinare obligatorie împotriva COVID-19

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Uniunea Europeană NU impune o nouă campanie de vaccinare obligatorie împotriva COVID-19 Nu e impusă

Este adevărat că Uniunea Europeană tocmai a impus o campanie de vaccinare pentru un nou vaccin Pfizer împotriva COVID-19? Nu, nu este adevărat: Comisia Europeană a autorizat recent vaccinul adaptat împotriva COVID-19 care vizează subvarianta Omicron XBB.1.5, dezvoltat de Pfizer. Vaccinarea cu el nu este obligatorie, deoarece UE nu poate impune acest lucru statelor membre independente ale Uniunii.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), postat pe TikTok la data de 2 septembrie 2023. Persoana care vorbește în clip spune:

În această toamnă, Comisia Europeană obligă toate statele membre să înceapă o nouă campanie de vaccinare împotriva Covid.

Așa arăta postarea pe TikTok în momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-09-12 at 10.10.35.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 12 septembrie 2023, ora 09:47:36)

La data de 1 septembrie 2023, Comisia Europeană a autorizat vaccinul COVID-19 Comirnaty adaptat pentru XBB.1.5 (arhivat aici), dezvoltat de BioNTech-Pfizer, care vizează subvarianta Omicron XBB.1.5, după ce aprobarea acestuia a fost recomandată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA - link de arhivă aici).

Vaccinul este autorizat pentru adulți, copii și sugari de peste 6 luni. Conform recomandărilor anterioare de la EMA și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC - arhivat aici), adulții și copiii cu vârsta peste 5 ani care necesită vaccinare ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul lor de vaccinare împotriva COVID-19.

Declarațiile oficiale ale Comisiei Europene și EMA menționează că vaccinul este aprobat pentru utilizare de către statele membre, la latitudinea lor, în campaniile lor de vaccinare de toamnă-iarnă, dar nu menționează că statele membre ar fi obligate să își vaccineze cetățenii.

UE nu poate impune un mandat de vaccinare statelor membre (arhivat aici). Campaniile de vaccinare intră în competența statelor membre. Declarația EMA despre vaccinul actualizat afirmă clar: „Ca și în cazul altor vaccinuri COVID-19, autoritățile naționale din statele membre UE vor stabili modul de utilizare a acestui vaccin în campaniile naționale de vaccinare, ținând cont de factori precum ratele de infecție și spitalizare, riscul pentru persoanele vulnerabile și disponibilitatea vaccinurilor."

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta