Fact Check: Autoritățile române NU pulverizează COVID-19 în timpul nopții

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Autoritățile române NU pulverizează COVID-19 în timpul nopții Dezinsecții

Este adevărat că autoritățile din România pulverizează virusul Covid-19 sau un agent de război biologic în orașe în timpul nopții? Nu, nu e adevărat: un videoclip care pretinde că arată vehicule pulverizând substanțe pentru a îmbolnăvi oamenii face parte dintr-o operațiune planificată de dezinsecție a Primăriei Timișoara. Vehiculul pulverizează soluții de combatere a țânțarilor și a altor dăunători. Videoclipuri ulterioare de la alți utilizatori TikTok fac afirmații similare despre pulverizare în orașele Zalău și Alba Iulia.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok pe 4 octombrie 2023, cu titlul: „Fără supunere,fără frica de amenzi și jocurile lor,afara in strada,umăr la nr". O subtitrare afirma:

Timisoara ora 2 noaptea. Au inceput stropirile noptile cu ceva substanța fix acum când cresc cazurile de Covid. De ce?

Vorbitorul din clip spune că e vorba de o „armă biologică" al cărei scop este să-i îmbolnăvească pe cetățeni și să-i interneze în spitale, că același lucru se întâmplă și cu „chemtrails" - se pulverizează substanțe pe instituții publice și spitale, aparent pentru dezinfectare, în timp ce omul de rând crede că e vorba de un virus.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Senza nome.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 29 septembrie 2023, 09:20:49)

Vehiculul din clipul despre Timisoara este utilizat pentru a pulveriza substanțe chimice de combatere a dăunătorilor din copaci și vegetație, unde se ascund țânțarii. În perioada în care a fost postat videoclipul, Primăria Timișoara a anunțat (link de arhivă aici) că o nouă dezinsecție va avea loc între 19 și 30 septembrie 2023, cu substanțe de control al dăunătorilor aprobate de Ministerul Sănătății.

Același lucru este valabil și pentru Zalău (arhivat aici) și Alba Iulia (arhivat aici): ambele primării au anunțat pe site-urile lor operațiuni de combatere a dăunătorilor în a doua jumătate din septembrie 2023.

În plus, nu există dovezi care să lege operațiunile de combatere a dăunătorilor de așa-numitele „chemtrails" -- o teorie a conspirației demontată de Lead Stories.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta