Fact Check: Jurnalista Cristina Cileacu NU s-a prefăcut că era în pericol în Israel -- a urmat protocolul

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Jurnalista Cristina Cileacu NU s-a prefăcut că era în pericol în Israel -- a urmat protocolul E protocol

Este adevărat că jurnalista Cristina Cileacu de la postul de televiziune Digi24 a mimat că se afla în mijlocul unui atac în timp ce documenta conflictul Hamas-Israel în octombrie 2023, pentru a manipula publicul? Nu, nu este adevărat: o înregistrare video cu evenimentul dovedește că o sirenă s-a declanșat în timpul filmărilor, iar jurnalista a urmat protocolul întinzându-se pe pământ. Nu există nicio dovadă că Cileacu face parte dintr-o echipă de manipulare care implică politicieni români și străini, așa cum se afirmă într-un videoclip care circulă în social media.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok pe 23 octombrie 2023, cu titlul „Omul Negru al Zilei, Cristina Cileacu". A apărut și pe YouTube (arhivat aici).

În subtitrare mai scria:

„Soră" de manipulare cu alde Scholz și Radu Tudor, om de bază al lui Geoană.

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-10-24 at 14.52.21.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 24 octombrie 2023, 14:39:43)

Cileacu și Valentin Stan, reporteri Digi24, au fost în Israel în octombrie 2023 ca să documenteze conflictul Hamas-Israel. După ce un videoclip editat, în care Cileacu se întindea pe jos în timp ce oamenii mergeau cu bicicleta în spatele ei, a devenit viral în social media pe 23 octombrie 2023, Victor Ponta, fost prim-ministru și consilier al actualului prim-ministru, a criticat-o și ironizat-o pe Cileacu pe Facebook (arhivat aici):

Intr-o tara normala , cu presa normala , aceasta Madam care "transmite de pe burta" cand lumea in jur merge linistita pe bicicleta, iesea la televizor, isi cerea scuze ca isi bate joc de telespectatori si de reporterii care chiar isi pun viata in pericol. Dupa care anunta politicos ca isi da demisia ( ca sa nu o dea afara postul la care lucreaza)! (...) Dar am uitat ca la noi impostorii sunt recompensati - daca minti si te maimutaresti esti ce "este nevoie" .

De atunci, clipul s-a răspândit în social media, odată cu narațiunea că Cileacu s-a prefăcut că era în mijlocul unui atac și că se angajează în același tip de manipulare ca și cancelarul german Olaf Scholz (care a fost și el surprins de sirene de raiduri aeriene în aeroportul Tel Aviv și a trebuit să se întindă pe asfalt, conform protocolului - arhivat aici), precum și ca analistul politic Radu Tudor de la Antena 3/CNN și Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Postul de televiziune Digi24 a declarat într-un articol (arhivat aici) că afirmațiile lui Ponta au fost un „atac fără precedent la adresa jurnaliștilor Digi24" și că, prin acuzarea lui Cileacu de „fake news", a creat el însuși o poveste falsă.

Postul de știri a făcut publică înregistrarea completă (arhivată aici) a evenimentului care a implicat-o pe Cileacu; aceasta poate fi văzută stând în picioare și vorbind către cameră atunci când se aude o alarmă, după care se întinde pe asfalt lângă o mașină, în timp ce continuă să explice procedura:

În momentul ăsta sună din nou alarma. Vali, la mașină, jos. Să vedem cum ne descurcăm cu vestele. Sper că se aude alarma. Deci: recomandarea este să stai jos dacă nu ai unde să fugi în momentul de față și, ca atare, asta facem în această clipă.

În articolul publicat pe site, postul Digi24 a mai explicat:

Potrivit potocolului de securitate din Israel, în cazul unei alarme de atac aerian, populația trebuie să se pună la adăpost de îndată. Asta înseamnă să meargă în cel mai apropiat buncăr sau cameră de siguranță, iar în cazul în care se află într-o zonă deschisă, recomandarea este să se întindă la pământ. Așa au procedat și jurnaliștii Digi24 surprinși de alarmă în mijlocul unei transmisiuni în direct.

În videoclipul de pe TikTok, Cozmin Gușă face aluzie la o presupusă campanie de manipulare coordonată (arhivată aici), referindu-se la Scholz și arătând bicicliștii calmi din spatele lui Cileacu. Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a explicat pe X, fostul Twitter (arhivat aici): „Israelienii ignoră uneori sirenele, dar jurnaliștii nu ar trebui să le ignore niciodată".

Nu există nicio dovadă a presupusei legături între celelalte persoane menționate în videoclip și Cileacu. Tudor este analist politic la Antena3/CNN (arhivat aici), un post de televiziune rival al Digi24. Singura dată despre care se știe că Cileacu a petrecut timp cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost când jurnalista a moderat o discuție la Institutul Aspen din București în 2020 (arhivată aici) - Digi24 a fost partener media (arhivat aici) al evenimentului, iar Geoană a fost printre vorbitori.

În 2020, Cileacu a moderat și o discuție despre dezinformare și combaterea știrilor false în Parlamentul European (arhivată aici). Nu există nicio dovadă că face parte dintr-o „echipă de manipulare" sau că un astfel de grup din care fac parte lideri ai politicii românești sau europene chiar există.

După declarațiile lui Ponta, premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Digi24 (arhivat aici): „Opiniile personale exprimate de domnul Ponta nu au nicio legătură cu activitatea Guvernului. Îmi pare rău pentru situația prin care trece doamna Cristina Cileacu, al cărei profesionalism nu a fost niciodată pus la îndoială". În același timp, Ciolacu a spus că nu-l va concedia pe Ponta (arhivat aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta