Fact Check: Măsurile fiscale propuse de Guvernul României NU interzic împrumuturile în numerar de peste 5.000 de lei între prieteni

Fact Check

  • de: Ioana Burtea

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Măsurile fiscale propuse de Guvernul României NU interzic împrumuturile în numerar de peste 5.000 de lei între prieteni Sunt legale

Este adevărat că modificările recente aduse Legii pentru întărirea disciplinei financiare din România interzic împrumuturile în numerar sau donațiile care depășesc 5.000 de lei între prieteni sau persoane fizice? Nu, nu este adevărat: aceste modificări vizau în special supravegherea tranzacțiilor comerciale, cu scopul de a diminua frauda fiscală. În orice caz, modificările au fost în cele din urmă anulate, iar Guvernul a revenit la limitele inițiale ale tranzacțiilor cu numerar.

Afirmația a provenit din acest videoclip postat pe TikTok în 24 octombrie 2023 (arhivat aici), cu descrierea "Banii tăi în buzunarele statului". În clip, prezentatorul TV Mircea Badea spune:

Tranzacțiile cash dintre persoanele fizice, incluzând și împrumuturile dintre prieteni, nu pot depăși plafonul de 5.000 de lei pe zi. Deci dacă, să zicem, vine un prieten și-mi spune: „Dă și mie 20.000 de lei până luna viitoare, că am un vârf de plată acuma", eu zic „Stai puțin". Ori îi dau din cont, presupunând că-i am în cont, nu? Ori dacă îi am cash îi spun: „Stai puțin: ia acum 5.000, mai vino mâine pentru cinci. Ți-i dau patru zile că altfel vine Ciolacu și ne bagă la pușcărie".

Videoclipul a fost postat și pe YouTube (arhivat aici). Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2023-10-26 at 15.30.02.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută joi, 26 octombrie 2023, 14:57:09)

Modificările Legii 70/2015 (arhivate aici) afectează semnificativ tranzacțiile în numerar care implică companii, persoane fizice autorizate și persoane fizice care desfășoară activități independente. Conform acestor modificări (link de arhivă aici), suma maximă de numerar care putea fi încasată într-o singură zi de la o persoană sau companie urma să fie redusă cu 80 la sută. Mai exact, bonurile și facturile urmau să poată fi plătite în numerar până la 1.000 de lei pe zi dintr-o singură sursă, în timp ce magazinele cash and carry ar fi avut flexibilitatea de a încasa până la 2.000 de lei zilnic de la un client sau o companie. Limita existentă de 5.000 de lei ar fi fost redusă pe baza noii legislații (link de arhivă aici).

Oficialii guvernamentali și economiștii au clarificat (arhivat aici) că aceste măsuri au fost concepute pentru a combate frauda (arhivat aici), punând accent pe micile afaceri comerciale. Obiectivul a fost diminuarea economiei subterane a României, care se estimează că reprezintă 30 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). Această lege aborda concret tranzacțiile comerciale și facturarea pentru servicii, iar aria de reglementare nu se extindea la împrumuturile între prieteni sau persoane fizice.

Cu toate acestea, Guvernul a decis să anuleze aceste modificări. Pe 7 noiembrie 2023, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență (arhivat aici) care readuce plafoanele plăților în numerar la cele prevăzute în Legea 70/2015. Așadar, operațiunile de încasare și plată în numerar între persoane fizice se pot desfășura în mod obișnuit, în limita zilnică de 50.000 lei/tranzacție. În nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ (arhivată aici), autoritățile au justificat decizia prin faptul că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului".

În ultimele luni, una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației sugerează că România este pe cale să devină o „societate fără numerar", cu cheltuieli controlate de stat, potrivit Panorama (arhivat aici).

Lead Stories România a dezmințit teorii similare despre controlul guvernamental prin bani digitali.

Actualizări:

  • 2024-04-26T10:53:03Z 2024-04-26T10:53:03Z
    Actualizat pentru a adăuga că Guvernul a anulat modificările propuse Legii 70/2015.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta