Fact Check: Aurora boreală roșie din România NU a fost cauzată de un experiment HAARP

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Aurora boreală roșie din România NU a fost cauzată de un experiment HAARP Erupții solare

Este adevărat că aurora boreală roșie, care a fost observată în România și alte țări europene pe 5 noiembrie 2023, a fost rezultatul unui experiment HAARP desfășurat în Alaska? Nu, nu este adevărat. Aurora boreală din 5 noiembrie 2023 a fost cauzată de erupții solare, iar HAARP nu are capacitatea de a genera astfel de fenomene.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), încărcat pe TikTok la data de 7 noiembrie 2023, cu următoarea subtitrare:

a inebunit lumea cu aurora boreala ia cititi, ne spun pe fata de experimentul HAARP, OILOR NU MAI CREDETI TOT CE ZBOARA

Așa arăta postarea TikTok la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-11-09 at 14.11.40.png

(Sursă, captură de ecran TikTok făcută joi, 9 noiembrie 2023, ora 14:46:24)

Utilizatorul TikTok a distribuit captura de ecran a unui comunicat de presă (arhivat aici) publicat de Programul de Cercetare Aurorală Activă de Înaltă Frecvență (HAARP). Textul preciza că HAARP a pregătit o campanie de cercetare în perioada 4-7 noiembrie 2023, cu accent pe studiul strălucirii artificiale a aerului și al undelor radio cu frecvență foarte joasă/extrem de joasă (VLF/ELF).

Cu toate acestea, cele două evenimente nu sunt legate. Aurora boreală roșie vizibilă în mai multe țări europene pe 5 noiembrie 2023 (arhivă aici) a fost cauzată de erupții solare și nu de HAARP, potrivit coordonatorului Observatorului Astronomic din București, Adrian Șonka.

Șonka a oferit această clarificare într-un interviu pentru Euronews România (arhivat aici):

Nu există nicio legătură. Aurorele boreale şi australe sunt explicate de sute de ani. Se potriveşte ce vedem pe Soare cu ce se întâmplă pe Pământ. Şi oricine care spune că ar fi altceva nu cunoaşte, nu ştie şi nu are ce face. Nu poţi cu un experiment făcut într-un loc anume să faci ca tot globul pământesc să vadă lumini pe cer. Este imposibil din punct de vedere tehnic aşa ceva.

Expertul în fizică Cristian Presură, renumit pentru canalul său popular de YouTube (arhivat aici) unde abordează subiecte de fizică avansată și demontează mituri, a postat un videoclip (arhivat aici) în care spune în mod explicit că ce au văzut românii pe 5 noiembrie nu are nicio legătură cu HAARP:

Se vede cum HAARP anunță experimente în zilele ce vin și îndeamnă oamenii din zonă să iasă afară să vadă o lumină ce strălucește pe cer. Să fie asta ceea ce s-a văzut în România? Iată cum descriu cei de la HAARP ce se va vedea. În cazul în care este vizibilă, se va vedea o pată slabă de culoare roșie sau eventual verde. Din cauza modului în care funcționează ochiul uman, pata poate fi mai ușor de observat atunci când se privește doar în lateral. Adică este greu de observat.

Expertul a explicat mai departe că experimentul desfășurat în Alaska nu ar putea fi vizibil din Europa, având în vedere distanța de 10.000 de kilometri.

Lead Stories a dezmințit în mod constant diversele teorii ale conspirației care au la bază programul de cercetare HAARP.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta