Fact Check: NU există nicio dovadă că 3 milioane de apartamente goale îi așteaptă pe israelieni în România, în cazul în care statul lor dispare

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NU există nicio dovadă că 3 milioane de apartamente goale îi așteaptă pe israelieni în România, în cazul în care statul lor dispare Nicio dovadă

Este adevărat că 3 milioane de apartamente stau goale în România așteptând israelieni, în cazul în care statul lor dispare, și că

există 10 zboruri pe zi între România și Israel pentru a facilita mutarea? Nu, nu e adevărat: investițiile israeliene în imobiliare sunt prezente în toată Europa, nu doar în România, iar scopul lor este unul strict comercial. De asemenea, de la începutul conflictului dintre Hamas și Israel, din octombrie 2023, zborurile între România și Israel au fost mai rare, iar abia pe 2 ianuarie 2024 s-a anunțat că serviciul pe rutele tipice va reveni la normal.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în data de 2 ianuarie 2023 (arhivat aici), cu următoarea descriere:

Statul Mafiot: Sunt trei milioane de apartamente goale în România care așteaptă israelieni, în cazul în care Iranul atacă/statul dispare. Sunt zece zboruri pe zi.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-04-30 at 20.38.20.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 3 ianuarie 2024, 08:03:10 UTC)

Investițiile israeliene în imobiliare sunt prezente în toată Europa (arhivat aici), nu doar în România, ci și în Cehia, Bulgaria, Germania, Letonia, Polonia, Ungaria și Serbia. Aceasta este o activitate de afaceri, nu un plan al ocultelor de a adăposti refugiați israelieni în cazul în care Israelul este atacat de Iran, sau în cazul în care statul israelian „încetează să mai existe", așa cum susține videoclipul. În România, câteva zeci de mii de locuințe și câteva zeci de clădiri comerciale și de birouri au fost construite de dezvoltatori imobiliari cu capital israelian, (arhivat aici) care ar putea găzdui milioane de oameni și nu sunt în niciun fel limitate sau construite special pentru cetățenii israelieni care ar fi nevoiți să părăsească Israelul.

Videoclipul mai susține că ar fi mai multe zboruri pe zi din Israel către Romania. Potrivit unei căutări efectuate de Lead Stories pe Skyscanner (arhivat aici), în data de 2 ianuarie 2024, Ryan Air și Tarom Airlines erau singurele companii care asigurau zboruri directe de la București la Tel Aviv și retur în mod regulat. În urma conflictului dintre Hamas și Israel, care a început la 7 octombrie 2023, zborurile către Tel Aviv au fost întrerupte. Tarom a operat doar 11 zboruri (arhivat aici) de la începutul atacului, pentru a repatria românii blocați acolo. Pe 2 ianuarie 2024, Tarom a anunțat că va începe să opereze din nou ruta, fiind prima companie aeriană din România și una dintre primele trei companii din Europa care să facă acest lucru.

O căutare pe Google News cu următoarele cuvinte cheie: „majoritatea zborurilor pe ruta București-Tel Aviv" (arhivat aici) nu a găsit nicio înregistrare a 10 zboruri operate zilnic pe ruta București-Tel Aviv. Afirmația falsă este legată de o altă teorie a conspirației antisemită (arhivat aici) legată de un presupus acord secret dintre România și Israel din 1999, care ar fi obligat România să primească trei milioane de israelieni în cazul în care Israelul ar dispărea ca stat.

Conform istoriei relațiilor bilaterale dintre Israel și România (arhivat aici), în acel an nu a avut loc nicio întâlnire între înalți oficiali ai acestor țări și nici nu a fost semnat vreun „acord secret". Singurul contact la nivel înalt cu Israelul din timpul guvernării lui Radu Vasile (arhivat aici) a avut loc în 1998, când o delegație a statului român a vizitat Israelul (arhivat aici), rezultând în stabilirea unor zone de interes comun. Acest lucru ar fi trebuit să ducă la crearea unui parteneriat strategic, dar acesta nu s-a mai materializat niciodată.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta