Fact Check: Zelenski NU l-a lăudat pe președintele român Klaus Iohannis pentru că a pus interesele Ucrainei deasupra celor ale României

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Zelenski NU l-a lăudat pe președintele român Klaus Iohannis pentru că a pus interesele Ucrainei deasupra celor ale României Înțeles greșit

Este adevărat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că omologul său român, Klaus Iohannis, a pus interesele Ucrainei deasupra celor ale României? Nu, nu este adevărat: Zelenski i-a mulțumit lui Iohannis pentru că a ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, la conferința sa de presă anuală din 19 decembrie 2023, însă acesta nu a făcut o astfel de declarație.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok pe 24 decembrie 2023. Titlul acestuia spunea: „Este incredibil ce se întâmplă!"

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2024-09-09 at 07.51.39.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 4 ianuarie 13:48:25 2024 UTC)

Bărbatul care vorbește în videoclip a distribuit o captură de ecran a unui articol (arhivat aici), care are următorul titlu:

Zelenski îl laudă pe președintele român Iohannis pentru că a pus interesele Ucrainei înaintea celor ale României

Articolul, publicat pe 22 decembrie 2023, pe un site-ul numit thebalkan.press, citează fragmente din conferința de presă de sfârșit de an a lui Zelenski, dar citatele nu corespund afirmației din titlu.

În conferința de două ore, Zelenski a vorbit despre mobilizarea militară suplimentară și sprijinul extern pentru războiul din Ucraina, negocierile cu Rusia și blocarea exporturilor de cereale.

El nu a spus că președintele român Iohannis a pus interesele Ucrainei mai presus de cele ale propriei sale țări.

Mai multe platforme au transmis în direct conferința. C-SPAN (arhivat aici), The Guardian (arhivat aici) și Sky News (arhivat aici) au însoțit înregistrarea video cu traducerea în limba engleză - oferită în timp real de un interpret -, în timp ce The Independent (arhivat aici) a păstrat doar discursul original al lui Zelenski, în ucraineană.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la relațiile cu Polonia pe viitor, având în vedere interdicția acestei țări (arhivat aici) privind exporturile de cereale ucrainene, Zelenski a menționat și România. Începând cu 1:06:51 (arhivat aici) din conferința în limba ucraineană, Zelenski a declarat următoarele (conform traducerii):

Slavă Domnului că a apărut România, România cea sensibilă. Președintele Iohannis a ajutat țara mea și fermierii noștri să supraviețuiască. A avut și provocări, a avut greve acolo, dar și-a demonstrat capacitatea de a rămâne o persoană puternică. Cred că a arătat o imagine de persoană puternică care a spus că valorile sunt mai presus de prețuri.

În versiunea live în limba engleză, interpretul redă ultima propoziție ușor modificată, așa cum se aude începând cu 59:55 (arhivat aici) în transmisia live Sky News:

Am spus că mai întâi este vorba despre valori, apoi despre valoarea bunurilor.

Știrea despre declarațiile lui Zelenski referitoare la România a fost publicată și pe site-ul agenției de știri Interfax Ucraina, într-o versiune în limba engleză (arhivată aici):

Slavă Domnului, a apărut România deșteaptă, iar președintele României, Klaus Iohannis, pur și simplu m-a ajutat. I-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și el a avut parte de provocări, a avut greve. Dar și-a demonstrat abilitatea de a rămâne un om puternic care a spus: „Valorile înaintea prețurilor".

Aceeași versiune sau una foarte asemănătoare a fost publicată și de alte publicații media ucrainene care au discutat acest subiect, conform unei căutări (arhivate aici) efectuate de echipa Lead Stories pe 25 decembrie 2023, în indexul de surse de știri de încredere al Google News, folosind cuvintele-cheie „Слава Богу, з'явилася розумна Румунія" (traducerea în ucraineană a „Slavă Domnului că a apărut o Românie deșteaptă").

Site-ul oficial al președinției Ucrainei a publicat mai multe rezumate (arhivate aici) ale principalelor declarații ale lui Zelenski. Articolul care menționează România (arhivat aici) precizează doar că: „Șeful statului a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru că ajută fermierii ucraineni să supraviețuiască".

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta