Fact Check: Certificatul european parental NU facilitează adopțiile pentru cuplurile de același sex

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Certificatul european parental NU facilitează adopțiile pentru cuplurile de același sex Nu există

Este adevărat că Certificatul european parental (oficial denumit „de filiație"), avizat de Parlamentul European este un mijloc de promovare în secret a adopției pentru cuplurile de același sex, care va rezulta în vătămare psihologică a copiilor, așa cum susține senatorul român de extremă dreapta Sorin Lavric? Nu, nu este adevărat: certificatul urmărește să consolideze recunoașterea legală a părinților în întreaga UE, inclusiv a celor de același sex, dar nu afectează legile statelor privind adopția sau definiția familiei.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok pe 14 decembrie 2023. Titlul acestuia spunea: „Video BOMBĂ!".

În continuare, vorbitorul a detaliat:

Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota o lege privind Certificatul european de părinte, de parentalitate - nu „paternitate", care se referă la „tată", ci „parentalitate", adică referitor la părinți, în genere. Nu uitați, viclenia acestor instituții, cum este Comisia Europeană sau Parlamentul European este de a-și ascunde adevăratele intenții într-un limbaj cât se poate de eufemistic. (...)Ceea ce urmăresc ei este ca cuplurile de homosexuali să poată adopta copii.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2023-12-15 at 15.34.02.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 15 decembrie 13:18:06 2023 UTC)

Pe 14 decembrie 2023, deputații în Parlamentul European (PE) au susținut în mod covârșitor proiectul de lege (arhivat aici) pentru implementarea Certificatului european parental, cu 366 de voturi pentru și 145 de voturi împotrivă. Acest instrument, aflat în dezbatere din decembrie 2022 (arhivat aici), este conceput pentru a asigura recunoașterea parentalității în rândul statelor membre, inclusiv al diverselor structuri familiale și al părinților de același sex.

După vot, un comunicat de presă al Parlamentului European (arhivat aici) a afirmat că în ceea ce privește stabilirea parentalității la nivel național, statele membre vor putea decide asupra unor chestiuni precum acceptarea unei mame surogat. Totuși, statele vor fi obligate să recunoască calitatea de părinte stabilită de o altă țară din UE, indiferent de metoda de concepție, de circumstanțele nașterii sau de structura familială pe care o are copilul.

Certificatul european parental nu permite adopția pentru cuplurile LGBT+. Scopul său este protejarea drepturilor copiilor în Uniunea Europeană și nu va afecta legislația națională a familiei. În prezent, două milioane de copii din UE (arhivat aici) pot fi într-o situație în care părinții lor nu sunt recunoscuți ca atare într-un alt stat membru.

Sorin Lavric (arhivat aici), senatorul care susține afirmația în videoclipul TikTok, este afiliat partidului de extremă dreapta AUR și este cunoscut pentru remarcile sale homofobe (arhivat aici), sexiste (arhivat aici) și anti-vaccinare (arhivat aici).


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta