Fact Check: Noua Lege a pensiilor în România NU anulează pensiile pentru persoanele sub 70 de ani

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Noua Lege a pensiilor în România NU anulează pensiile pentru persoanele sub 70 de ani Fără context

Este adevărat că o nouă Lege a pensiilor din România împiedică persoanele care ies la pensie să primească bani până la vârsta de 70 de ani? Nu, nu este adevărat: Legea 360/ 2023 privind sistemul public de pensii stipulează că cei care ajung la vârsta standard de pensionare (65 de ani) pot alege între a primi pensia în funcție de vechimea pe care o au în muncă sau un salariu de la angajator dacă vor să continue să muncească până la 70 de ani.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 22 martie 2024, cu descrierea:

Atenție!!!Capcana din lege care nu-ți dă pensie până la 70 de ani!

Atenție!!! O prevedere din lege te tine la munca pana la...70 de ani!

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-16 at 19.31.38.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută pe 25 martie 2024, ora 14:51:31 UTC)

Articolul 46 din Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023, privind sistemul public de pensii (arhivată aici), care intră în vigoare în toamna anului 2024, definește pensia pentru limita de vârstă ca fiind cuvenită „persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5" Al doilea paragraf prevede:

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Vorbitoarea din videoclipul de pe TikTok susține că „o mare capcană pentru angajați s-a strecurat în noua lege a pensiilor" și spune că "șmecheria" constă în acest „drept de a alege între pensie și salariu", deoarece „îl ține pe angajat până la 70 de ani fără a-i oferi orice pensie". Cu toate acestea, afirmația nu are context și informații suplimentare din cuprinsul integral al legii.

Al doilea paragraf prevede că cei care au împlinit vârsta standard de pensionare (65 de ani) și doresc să continue să lucreze pot alege fie să primească o pensie, fie un salariu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Nu îi împiedică pe oamenii sub 70 de ani să beneficieze de pensie.

Legea permite, de asemenea, pensionarilor să obțină simultan mai multe tipuri de venituri, fără a duce la suspendarea pensiei pentru limită de vârstă. La articolul 105, legea (arhivată aici) stabilește posibilitatea cumulării pensiei „cu alte venituri pentru care contribuțiile la asigurările sociale (CAS) sunt obligatorii", iar articolul 137 din Codul fiscal (arhivat aici) enumeră categoriile de venit pentru care se datorează CAS, inclusiv venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, indemnizații de șomaj și alocații de asigurări sociale de sănătate.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta