Fact Check: NATO NU a emis amenințare de atac asupra Rusiei din cauza apropierii rachetelor de granița cu Ucraina, punând românii în pericol

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NATO NU a emis amenințare de atac asupra Rusiei din cauza apropierii rachetelor de granița cu Ucraina, punând românii în pericol Alt comentariu

Este adevărat că NATO a susținut că ar ataca Rusia dacă rachetele rusești care vizează Ucraina ar ateriza lângă granița dintre Rusia și Ucraina? Nu, nu este adevărat: Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei a declarat că NATO are în vedere interceptarea rachetelor rusești în apropierea graniței unui stat membru NATO, în urma unui incident în care o rachetă de croazieră rusă a intrat în spațiul aerian polonez pe 24 martie 2024, deși viza vestul Ucrainei.

Afirmația apare într-un videoclip (indisponibil în versiunea originală, însă arhivat aici), publicat pe 26 martie 2024. „Avem o problemă foarte serioasă în acest moment", spunea senatoarea Diana Șoșoacă la începutul videoclipului.

Pentru că știți că sunt multe trupe NATO care sunt plasate la granița cu Rusia, în Ucraina. Și trupele NATO au anunțat astfel: Dacă aruncați bombe aproape de graniță, noi vă atacăm. Dar avem mulți români acolo printre militari și, mai mult decat atât, suntem foarte apropiați.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Sosoaca traducere.jpg
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 28 martie, 14:37:24 2024 UTC)

Nu există dovezi care să susțină că NATO a făcut o astfel de afirmație. Cea mai apropiată declarație care se apropie de acest context a avut loc atunci când un cont oficial X (cunoscut anterior ca Twitter) asociat cu forțele armate poloneze a menționat că a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez la ora 04:23 de către una dintre rachetele de croazieră lansate de Rusia împotriva orașelor din vestul Ucrainei, determinând statul membru NATO să activeze „aviația poloneză și aliată" (arhivat aici).

În cadrul unui interviu acordat postului de radio online RMF24 din 26 martie, secretarul de stat polonez Andrzej Szejna a discutat despre diferite concepte analizate în cadrul NATO. Printre acestea, a fost luată în considerare doborârea rachetelor atunci când se apropie de granița NATO, așa cum menționează un rezumat publicat pe site-ul radioului (arhivat aici) și citat de The Guardian și Kyiv Independent (arhivat aici și aici).

Cu toate acestea, Szejna a subliniat că orice astfel de acțiune ar necesita acordul părții ucrainene și o analiză atentă a consecințelor internaționale. El a subliniat complexitățile implicate, în special în ceea ce privește faptul că rachetele NATO ar viza rachete rusești în afara teritoriului Alianței.

Discuția lui Szejna s-a referit la un scenariu specific care implică rachete originare din partea rusă care vizează granița unui stat membru NATO, nu neapărat granița dintre Rusia și Ucraina, pe teritoriul Ucrainei.

Lead Stories a dezmințit anterior alte afirmații ale senatoarei Diana Șoșoacă cu privire la presupusul risc ca România (sau alte state NATO) să se alăture războiului din Ucraina, aici, aici și aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta