Fact Check: Parlamentul României NU interzice oamenilor să folosească gazul

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Parlamentul României NU interzice oamenilor să folosească gazul Măsură falsă

Au interzis Uniunea Europeană și statul român cetățenilor să folosească aragazul și centralele pe gaz? Nu, nu este adevărat: directiva privind performanța energetică a clădirilor, agreată de Parlamentul European și statele membre UE, prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, sistemele de încălzire cu gaz din clădirile existente, cu atât mai puțin aragazele (alimentate cu gaz) nu sunt interzise.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) pe 26 iunie 2024, cu următoare descriere:

Centralele pe gaz interzise în România de UE. Voi stați și vă uitați la fotbal!!!

De asemenea, autorul a mai punctat că:

2,5 milioane de apartamente sunt pe centrale de gaze. Toți vom trebui să le schimbăm. Care aveți bani, bine, care nu, nu vă mai încălziți, pentru că gazul vă va fi tăiat.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

WhatsApp Image 2024-07-19 at 9.56.59 AM.jpeg

(Sursă: Captură de ecran de pe TikTok, făcută în data de 19 iulie 2024 EET)

Boilerele pe gaz din apartamentele românilor care nu îndeplinesc noile criterii de performanță energetică vor trebui înlocuite cu sisteme mult mai ecologice, însă nu de mâine. Din 2025, statul nu mai poate subvenționa montarea acestor centrale, iar din 2040 nu mai este voie să le instalezi. În acest timp, cei care le au deja, ar trebui să le înlocuiască treptat cu variante mai verzi (precum pompe de căldură). România speră, însă, să obțină o amânare de la această lege, până în 2050, din cauza proiectelor de exploatare a gazelor pe care le are în Marea Neagră.

Directivele UE oferă guvernelor naționale flexibilitate în modul în care îndeplinesc țintele convenite și obiectivele generale. Legislația este concepută pentru a ține cont de toate particularitățile naționale ale stocului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară.

Comisia Europeană a prezentat, în vara lui 2021, pachetul „Pregătiți pentru 55", un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE. „Pregătiți pentru 55" se referă la reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Potrivit informaţiilor oficiale, pachetul legislativ joacă un rol important în materializarea Pactului Verde European și a planului REPowerEU. În vara lui 2023, ca parte a procesului de revizuire legislativă, Consiliul a adoptat Directiva reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791, care se referă la eficiența energetică. Actul normativ prevede noi dispoziţii, ce implică reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7%, până în 2030.

Acţiunile care vizează renovarea clădirilor pot include, pentru fiecare dintre statele membre UE, diverse măsuri precum înlocuirea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili și, în același timp, îmbunătățirea structurii clădirilor. Prin urmare, se urmăreşte satisfacerea cererii de încălzire, în următoarea decadă, dintr-o sursă de energie fără emisii de carbon.

Așadar, afirmația conform căreia românii nu vor mai avea, în prezent, acces la gaz - fie că pentru gătit sau pentru încălzire - este falsă, fiind vorba despre o tranziție treptată, înceată spre energii verzi, în următoarele două decade.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta