Fact check: Un proiect de lege despre cursuri de prim ajutor NU e un truc legislativ pentru vaccinarea copiilor în școli

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact check: Un proiect de lege despre cursuri de prim ajutor NU e un truc legislativ pentru vaccinarea copiilor în școli Fără legătură

Este un proiect de lege care urmărește introducerea cursurilor obligatorii de prim ajutor pentru elevii români un „vicleșug legislativ" pentru a impune vaccinarea copiilor în școli? Nu, nu e adevărat: proiectul propus ar modifica un articol despre asistența medicală preventivă dintr-o lege existentă. Textul nu menționează vaccinarea forțată a elevilor, nici nu deschide calea spre introducerea ei.

Afirmația a apărut în mai multe videoclipuri, printre care și acesta (arhivat aici), postat pe TikTok la 4 octombrie 2023, cu următorul text atașat:

Vicleșuguri legislative pentru vaccinarea în scoli a copiilor?

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:

TikTok screenshot

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 6 octombrie 2023, 11:38:21)

În clip, senatoarea Diana Șoșoacă vorbește în plenul Senatului reunit pe 3 octombrie 2023 despre proiectul de lege L411/2023 (arhivat aici), care modifică un articol din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (arhivată aici).

În forma originală, Articolul 34 din Legea 95/2006 (republicată în 2015 în Monitorul Oficial al României) stipulează:

Asistenţa medicală preventivă din colectivităţile de copii preşcolari, şcolari şi studenţi se asigură prin cabinetele medicale organizate, conform legii, în unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar sau universitar, publice ori private, sau prin cabinetele individuale ale medicilor de familie, după caz.

Modificarea propusă (arhivată aici) ar adăuga un paragraf nou în acest articol, potrivit căruia asistența medicală preventivă pentru elevi trebuie să includă cursuri modulare de prim ajutor.

Toți elevii ar trebui să învețe și să practice acordarea primului ajutor, susțin inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive (arhivate aici), în contextul în care zeci de mii de români mor în fiecare an pentru că nu li se acordă primul ajutor. Educația de prim ajutor este inclusă oficial doar ca sub-capitol în programa educației pentru sănătate (arhivată aici), este o materie opțională și doar pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a.

Șoșoacă susține că, din moment ce capitolul ce conține articolul 34 din legea inițială (intitulat „Asistența medicală") menționează vaccinarea, un paragraf nou care propune introducerea obligatorie a cursurilor de prim ajutor ar deschide calea către introducerea vaccinării obligatorii în școli.

Dar această presupunere nu are nimic concret la bază. Capitolul despre asistența medicală care include articolul 34 nu menționează deloc vaccinarea în școli, nici vaccinarea pur și simplu. Textul complet al legii menționează vaccinarea, dar numai în contexte specifice legate de logistică și gestionarea vaccinării de către stat, fără legătură cu școlile.

Șoșoacă mai spune că alte „nenumărate acte menționează" că în școli se face și „asistență medicală preventivă prin aplicarea vaccinării". Nu explică la ce documente se referă, dar, pe baza unor clipuri TikTok anterioare cu afirmații similare din partea senatoarei, e posibil să se refere la Metodologia privind furnizarea de asistență medicală elevilor și studenților, aprobată de Ministerul Sănătății la 1 august 2023 (arhivat aici). Acest act reglementează rolul școlilor și al autorităților publice locale în furnizarea de asistență medicală preventivă și curativă studenților. Dar actul menționează doar proceduri legate de vaccinarea non-obligatorie și în „situații epidemiologice speciale", nu în contextul asistenței medicale preventive.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta