Fact Check: PNRR NU le interzice românilor să cheltuiască bani la mai mult de 15 minute de casă

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: PNRR NU le interzice românilor să cheltuiască bani la mai mult de 15 minute de casă Nicio mențiune

Este adevărat că Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) prevede că oamenii nu vor putea cheltui bani la o distanță mai mare de 15 minute de casă, din cauza unei strategii care implică orașele de 15 minute? Nu, nu este adevărat: PNRR nu menționează orașele de 15 minute sau controlarea cheltuielilor oamenilor. Menționează doar tranziția spre o societate mai digitalizată.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok la 30 septembrie 2023, cu titlul "Orasele de 15min si banii digitali". Persoana care vorbește în clip spune:

Tot în PNRR zice că nu vei mai avea voie să faci cheltuieli, să mergi la mai mult de 15 minute de casă. Adică tu poți să te duci la un mall, dacă ești din Brașov să te duci la un mall la București, poți să te duci. (...) Dar cash n-o să mai existe și când o să vrei să plătești o înghețată sau benzină sau un sandviș sau o sticlă de apă cu cardul, o să dai cardul și o să-ți vină răspunsul: cardul nu este valabil, ați depășit limita de 15 minute.

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-10-03 at 15.57.52.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 3 octombrie 2023, ora 15:34:11)

PNRR, finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene, nu conține referințe la orașele de 15 minute sau la societăți fără numerar. Singurele referințe la tranziția digitală sau documente digitale (link de arhivă aici) au legătură cu implementarea cărților de identitate digitale și a semnăturilor digitale, precum și a platformelor digitale pentru afaceri și a energiei digitale verzi.

În plus, orașul de 15 minute (arhivă aici), un model urban în care toți locuitorii unui oraș s-ar afla la o distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta față de serviciile esențiale, a fost conceput pentru a îmbunătăți accesul la bunuri și servicii și pentru a face orașele mai sustenabile. Nimic din model nu sugerează că oamenii ar fi restricționați sau ținuți captivi în cartierele lor.

Cât despre înlocuirea numerarului cu moneda euro digitală, Banca Centrală Europeană a explicat (arhivat aici) că dacă o astfel de monedă ar fi implementată ar completa bancnotele și monedele, nu le-ar înlocui.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta