Este adevărat că există un plan de a uni România și Republica Moldova pentru pentru ca cea din urmă să intre în Uniunea Europeană și NATO, și ca președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să candideze la președinția României? Nu, nu este adevărat: Moldova este candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar nu există dovezi că cele două țări s-ar uni și Sandu a negat categoric orice intenție de a candida la funcții politice în România.
Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok, care nu mai este disponibil online, dar care este arhivat aici. În descrierea clipului, vorbitorul spunea:
România se va uni cu Republica Moldova pentru că ei au făcut cetăţean moldovenesc un senator român, iar apoi au numit-o guvernator al Băncii Centrale a Moldovei. Obiectivul este ca Moldova să intre în UE și NATO, unirea celor două țări într-una singură și ca Maia Sandu să candideze la funcția de președinte.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 3 ianuarie 2024, 10:00:56 UTC)
Pe 22 decembrie 2023, parlamentarii moldoveni au confirmat-o (arhivat aici) pe politiciana româncă Anca Dragu drept noua guvernatoare al băncii centrale a țării, după ce l-au demis cu o zi înainte pe Octavian Armașu. Dragu, la momentul respectiv deputată în Parlament a partidului de centru-dreapta Uniunea Salvați România, a fost ministrul de Finanțe al României din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017. Dragu a depus jurământul ca cetățean al Republicii Moldova la 22 decembrie 2023.
În urma unei cereri a Republicii Moldova din martie 2022, Republica Moldova a primit oficial statutul de candidată (arhivat aici) la Uniunea Europeană (UE) la 22 iunie 2022. Moldova și-a stabilit anul 2030 ca dată-țintă pentru aderarea la UE. În decembrie 2023, Consiliul European a decis să demareze negocierile de aderare (arhivat aici) cu Moldova.
Sandu a declarat într-un interviu acordat Politico (arhivat aici) în ianuarie 2023 că au existat „discuții serioase" despre aderarea la „o alianță mai mare" după invazia rusă a Ucrainei, deși nu a menționat în mod specific NATO, deoarece dezbaterea privind extinderea NATO spre estul Europei a fost întotdeauna o problemă sensibilă.
Nu există nicio dovadă că se pregătesc planuri de unificare a României cu Moldova. Potrivit unui sondaj de opinie (arhivat aici) realizat în Moldova în 2023, majoritatea moldovenilor (50,3 la sută) nu doresc unirea cu România, dar aceștia (58,5 la sută) sunt în favoarea aderării la UE. În România (arhivat aici), doar 33 la sută dintre cetățeni cred că Moldova s-ar putea uni cu România la un moment dat, iar 54% dintre români nu sunt de acord cu unificarea. Sandu a negat categoric că vrea să candideze la funcții publice în România (arhivat aici).