Fact Check: Polonia NU a interzis testarea reactoarelor modulare mici pe teritoriul său

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Polonia NU a interzis testarea reactoarelor modulare mici pe teritoriul său 6 situri noiPolonia AND Interzice AND Testare AND Reactoare AND Modulare AND Mici AND România AND experiment

Este adevărat că Polonia a interzis testarea și construcția de reactoare nucleare mici pe teritoriul său, făcând din România singura țară în care acestea sunt testate? Nu, nu este adevărat: Ministerul polonez al Climei și Mediului a emis „decizii de principiu" pentru construirea de centrale electrice bazate pe reactoarele nucleare BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy în șase locații.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) pe TikTok, pe 22 decembrie 2023. Descrierea clipului spune:

Securitatea poloneză interzice reactoarele modulare. Experimentele se vor face doar în România (...)

Așa arăta postarea la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-12-28 at 10.55.50.png
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 28 decembrie 2023, 08:35:15 UTC)

Afirmația vine dintr-un articol de pe site-ul Național (arhivat aici), un ziar cunoscut pentru tendințele sale de a publica teorii ale conspirației, care spune: „România rămâne singura țară în care autoritățile au decis să folosească o tehnologie nucleară care nu a funcționat nicăieri în lume". De fapt, există planuri la nivel mondial pentru a introduce reactoare modulare mici (SMR) (arhivat aici).

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, peste 80 de SMR comerciale (arhivat aici) sunt în prezent dezvoltate în întreaga lume. SMR-urile sunt în construcție sau în faza de licențiere în Argentina, Canada, China, Rusia, Coreea de Sud și SUA. Se estimează că prima centrală SMR din SUA va fi terminată în jurul anului 2030 (arhivat aici). Centrala nucleară rusă Akademik Lomonosov a intrat în funcțiune în mai 2020 și produce energie din două SMR de 35 de megawați.

Un număr de 24 de reactoare BWRX-300 sunt planificate la amplasamentele SMR pe care guvernul polonez vrea să le construiască. Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între Orlen, cea mai mare companie de rafinărie din Polonia, și compania chimică Synthos intenționează să construiască primele reactoare mici din țară până în 2030. CEO-ul OSGE, Rafal Kasprow, a făcut aceste declarații la Summit-ul Net Zero Nuclear din 7 decembrie 2023, în timpul summitului COP28 de la Dubai, potrivit unui articol Reuters (arhivat aici).

Ministerul polonez al Climei a anunțat că reactoarele vor fi construite la Wloclawek, Stawy Monowskie, Stalowa Wola, Ostroleka, Nowa Huta și Dabrowa Gornicza. Potrivit unui material World Nuclear News din 8 decembrie 2023 (arhivat aici), OSGE a depus cereri de decizie de principiu pentru construcția de centrale în șase locații la Ministerul Climei și Mediului în aprilie 2023.

România experimentează deja cu SMR-uri. În septembrie 2023, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a aprobat (arhivat aici) documentul bază de autorizare (LBD) pentru centrala nucleară NuScale, care va fi echipată cu SMR cu o capacitate totală brută instalată de 462 megawați. Viitoarea centrală va fi amplasată în Doicești, județul Dâmbovița, pe locul unei foste centrale pe cărbune. România intenționează (arhivat aici) să construiască centrala NuScale Power SMR până în 2027-28. România ar dori, de asemenea, să-și extindă rolul de centru regional pentru tehnologia SMR în rândul țărilor partenere ale Inițiativei Trei Mări (arhivat aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta