Fact Check: România NU își va pierde toți medicii de familie, începând din februarie 2024

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: România NU își va pierde toți medicii de familie, începând din februarie 2024 Nu există

Va rămâne România fără medici de familie, începând cu februarie 2024, din cauza unui conflict între medici și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însemnând, astfel, că pacienții nu vor mai fi tratați și vor fi lăsați să moară? Nu, nu e adevărat: medicii de familie din România au amenințat că vor refuza să semneze contracte cu CNAS din februarie 2024, susținând proteste la nivel național, ca urmare a faptului că CNAS nu majorează taxele curente pentru consultațiile oferite de aceștia. Cu toate acestea, negocierile au dus, într-un final, la suspendarea protestelor.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici), în data de 20 ianuarie 2024, cu titlul "fără medici de familie". Videoclipul avea următoarea descriere:

Nu vom mai avea medici de familie din februarie. Medicii de familie nu vor semna contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ce înseamnă acest lucru? Cine nu are bani, va muri de luna viitoare.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-06 at 21.50.34.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 10 ianuarie 2024, 21:25:49 2024 UTC)

Medicii de familie au scandat în București și în restul țării la jumătatea lunii ianuarie 2024, din cauza tarifelor mici la care erau supuși în timp ce lucrau cu CNAS, aceștia oferind, practic, asistență medicală gratuită pacienților. Medicii au ajuns, însă, la o înțelegere cu CNAS (arhivat aici) în data de 18 ianuarie 2024, suspendând, astfel, protestele. Videoclipul de pe TikTok a fost postat două zile mai târziu.

Medicii au spus (arhivat aici) că CNAS le-a rambursat 35 de lei per consultație, în timp ce într-o clinică privată, aceștia ar primi între 200 și 300 de lei. În plus, CNAS a intenționat să scadă și mai mult din buget (arhivat aici). Drept urmare, medicii au decis să-și continue activitatea, dar, în schimb, să taxeze pacienții pentru serviciile prestate (arhivat aici) și să înființeze cabinete private, în loc să fie constrânși de către CNAS.

Însă, nu toți medicii de familie s-au alăturat protestului. În București, aproximativ jumătate dintre medicii de familie au decis să nu mai lucreze cu CNAS, potrivit lui Mihnea Stroe, șeful Patronatului Medicilor de Familie București - Ilfov. După câteva zile de negocieri (arhivat aici), CNAS a promis că va îngheța tarifele pentru serviciile medicale la nivelul actual (arhivat aici) și nu le va mai scădea până cel puțin pe data de 30 iunie 2024 (arhivat aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta