Fact Check: UE NU introduce un pașaport de carbon, forțând oamenii să nu zboare cu avionul mai mult de două ori pe an

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: UE NU introduce un pașaport de carbon, forțând oamenii să nu zboare cu avionul mai mult de două ori pe an Fără dovezi

Este adevărat că UE a introdus sau va introduce un pașaport de carbon, prin care ne va limita să zburăm cu avionul de numai două ori pe an? Nu, nu e adevărat: impactul ecologic al industriei de turism, precum și conceptul unui pașaport de carbon, au fost discutate de mult timp, dar nu există nicio dovadă care să arate că Uniunea Europeană sau orice instituție afiliată UE a plafonat sau intenționează să limitează zborurile persoanelor la maximum două pe an și nici nu are dreptul, conform articolului 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok, care a fost ulterior eliminat, dar arhivat aici, în data de 27 ianuarie 2024. Același videoclip este încă vizibil pe blogul utilizatorului (arhivat aici). Descrierea era următoarea:

UE ne vâră pe gât pașaportul de carbon. Cotă de carbon 4 tone/an, 2 zboruri/an, lockdown semipermanent

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-01-30 at 20.30.52.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 30 ianuarie 2024, ora 16:35:33 UTC)

În timp ce impacturile ecologice ale industriei turismului asupra climei sunt bine cunoscute (arhivate aici) și conceptul de „pașaport de carbon" nu este nou (arhivat aici), UE nu intenționează să introducă o lege/un act menit să limiteze dreptul oamenilor să călătorească la maximum două zboruri pe an, conform căutărilor Google News efectuate de echipa Lead Stories la 12 februarie 2024, folosind cuvintele cheie „Europa introduce pașaportul de carbon" (arhivat aici) și „Europa limitează zborurile oamenilor la două pe an" (arhivat aici).

Toți cetățenii UE au dreptul de a circula și de a locui liber în UE. Acest drept fundamental este stabilit de articolul 21 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și de articolul 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Cetățenii UE beneficiază de dreptul la liberă circulație și au dreptul de a călători, de a lucra și de a locui în orice țară UE. În timp ce experții în climă (arhivat aici) au vorbit despre măsuri distopice care ar putea fi necesare în viitor dacă oamenii nu își reduc amprenta de carbon, o astfel de lege nu a fost propusă de nicio instituție europeană sau persoană cu putere de decizie.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta