Fact Check: Premierul Slovaciei Robert Fico NU a fost împușcat de un membru al unui partid progresist pro-LGBT+

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Premierul Slovaciei Robert Fico NU a fost împușcat de un membru al unui partid progresist pro-LGBT+ Nu e partid

Este adevărat că atacatorul care l-a împușcat de cinci ori pe premierul Slovaciei, Robert Fico, este membru al unui partid numit "Rainbow Party", care are o orientare progresistă și susține drepturile comunității LGBT+ în Slovacia? Nu, nu este adevărat: bărbatul, în vârstă de 71 de ani, era membru al unui club de lectură numit, în traducere, Rainbow Literary Club, care s-a dezis de acțiunile acestuia după incident.

Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok (arhivat aici), publicat în 16 mai 2024, în care apar senatoarea de extremă-dreapta Diana Șoșoacă, fondatoarea partidului SOS România și parlamentarul polonez de extremă-dreapta Roman Fritz (arhivat aici). La minutul 01:50, Șoșoacă îl întreabă, în engleză, pe Fritz ce părere are despre tentativa de asasinat a premierului Slovaciei, iar el răspunde "vinovatul a fost probabil unul dintre stângiștii din Slovacia -- un tip mai în vârstă" (tradus din engleză în română de Lead Stories România). Ulterior, Șoșoacă traduce în română:

Este un tip de 71 de ani, din partea stângă.

Fritz completează: "Rainbow, party Rainbow".

Iar Șoșoacă conchide:

Da, e din partea progresistă, exact cum am aflat și eu, cu partea LGBT-ului. Se numește partidul Rainbow și este un partid globalist, progresist. Iar tipul care are 71 de ani și l-a împușcat pe Fico este membru al acestui partid.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-17 at 10.56.21.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 17 mai 2024, ora 08:03:53 UTC)

Afirmațiile făcute de Diana Șoșoacă și Roman Fritz într-un live stream făcut de candidatul SOS România la emisiunea lui Luis Lazarus, care au apărut și pe YouTube și Facebook, sunt false (link-uri de arhivă aici și aici). Știrile locale din Slovacia, citate de media internațională, indică faptul că suspectul tentativei de asasinat împotriva lui Robert Fritz este un bărbat de 71 de ani care a fost agent de pază la un mall și a scris trei cărți de poezie (link-uri de arhivă aici și aici). Motivul atacului rămâne încă neclar, deși ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a spus că tentativa de asasinat a fost motivată politic și că „decizia suspectului s-a format imediat după după alegerile prezidențiale" de luna trecută. În aprilie 2024, candidatul naționalist Peter Pellegrini, un aliat de-ai lui Fico, a câștigat mandatul de președinte al Slovaciei (arhivat aici).

Screenshot 2024-05-17 at 12.04.43.png

(Sursa: captură de ecran YouTube, făcută vineri, 17 mai 2024, la ora 10:15 UTC)

Dincolo de aceste aspecte, motivele concrete ale suspectului nu sunt cunoscute. Însă bărbatul nu făcea parte dintr-un partid progresist de stânga, care ar fi susținut drepturile comunității LGBT+, așa cum susțin Șoșoacă și Fritz. Deși ei menționează "partidul Rainbow", acesta este de fapt Rainbow Literary Club din orașul slovac Levice -- un club de lectură apolitic (arhivat aici). O membră a clubului a declarat pentru Reuters că îl cunoaște pe suspect, acesta fiind unul dintre membrii fondatori și președintele Rainbow Literary Club pentru o vreme.

Într-o declarație publicată pe Facebook și tradusă, din slovacă în română de Lead Stories România, clubul a condamnat atacul (link de arhivă aici):

Am înregistrat acest mesaj cu indignare absolută și condamnând fără compromisuri un astfel de comportament. Clubul literar Dúha a fost creat pentru a continua ideile lui Andrej Chudoba, care a fost un mare susținător al adevărului, al bunătății, al umanității și este mândru de moștenirea sa. Unul dintre principiile pe care le respectăm cu strictețe este cel apolitic. Din acest motiv, condamnăm ferm că, conform informațiilor din media, atacatorul a acționat din motive politice, și tocmai de aceea conducerea Clubului Literar Rainbow a decis în unanimitate ca, începând de astăzi, calitatea sa de membru în clubul nostru să fie anulată, cu efect imediat.

În ceea ce privește activitatea clubului, membrii acestuia au subliniat:

Clubul nostru este doar și numai despre literatură, ceea ce este dovedit nu numai de publicațiile pe care le lansăm, ci și de activitățile noastre care vizează cunoașterea literaturii slovace și mondiale, cunoașterea autorilor, istoria patriei noastre... Politica și lucrurile legate de aceasta sunt foarte personale pentru toată lumea, sunt chestiuni care nu au loc la întâlnirile de club. Fiecare dintre membrii noștri poate avea o părere diferită (despre asta este democrația), dar libertatea noastră nu poate interfera niciodată cu libertatea altei persoane.

Tot în mesajul video transmis pe canalul lui Luis Lazarus, Diana Șoșoacă se aseamănă cu Robert Fico, pe care îl numește "un mare luptător împotriva plandemiei, vaccinării, împotriva COVID-ului, împotriva războiului". Lead Stories România a demontat de multiple ori dezinformările lansate de Șoșoacă pe tema pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta