Este adevărat că Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, în numele României, un acord "pe furiș" cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care include vaccinarea obligatorie? Nu, nu este adevărat: acordul nu a fost semnat în secret și este public atât pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), cât și pe cel al OMS. Iar conținutul acestuia nu se referă la vaccinarea obligatorie, așa cum susțin anumiți utilizatori TikTok, și nici nu prevede măsuri ce pot fi impuse României.
Afirmația a apărut într-un video (arhivat aici) publicat pe TikTok în data de 29 aprilie 2024, cu titlul "Acordul OMS-România semnat pe furiș de Rafila - document exclusiv". Vorbitoarea din clip spune:
Nu există nicăieri publicat acest acord. În mod normal, trebuie să fie publicat.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 10 mai 2024, la ora 11:06:30 UTC)
Afirmația vorbitoarei nu este adevărată. Acordul a fost semnat în 26 aprilie, într-o conferință de presă la București organizată de Biroul Regional Europa al OMS. Evenimentul a fost anunțat public pe social media, unde au fost postate și imagini de la acesta (link de arhivă aici).
În aceeași zi, Ministerul român al Sănătății a publicat o informare pe site-ul propriu (arhivată aici), prin care a anunțat semnarea cadrului Strategic de Cooperare 2024-2030 și a adăugat un link pentru descărcarea acestuia în limba română. Clipul de pe TikTok a fost postat în 29 aprilie, la trei zile după acest eveniment.
De asemenea, în 30 aprilie, Strategia a devenit publică și pe site-ul OMS, în limba engleză (link de arhivă aici).
Alți utilizatori TikTok (arhivat aici) au criticat semnarea strategiei pentru că au echivalat-o cu "tratatul OMS" referitor la pregătirea în cazul pandemiilor și vaccinarea obligatorie, o teorie a conspirației demontată deja de Lead Stories România.
Rafila, ca o râmă târâtoare, muribundă, ce credeți, oameni buni? A semnat acordul cu OMS-ul. (...) V-am spus că toate acele PL-x-uri și vaccinarea obligatorie vor trebui încheiate și puse în aplicare până pe 25 iunie.
Strategia nu prevede însă aceste aspecte. Documentul prezintă pe scurt situația sistemului de sănătate și echitatea în sănătate din România, prioritățile naționale în domeniul sănătății, precum și agenda strategică de colaborare dintre România și OMS. Această colaborare cuprinde șapte priorități pentru perioada 2024-2030:
- Îmbunătățirea accesului și a calității asistenței medicale. OMS va sprijini România să ofere servicii de sănătate de înaltă calitate, centrate pe pacient.
- Consolidarea forței de muncă din sănătate. OMS va sprijini România pentru asigurarea forței de muncă calificată în domeniul sănătății.
- Consolidarea sănătății digitale. OMS va sprijini România să dezvolte expertiza și capacitățile pentru date de sănătate, analize și inovare digitală.
- Consolidarea capacității de pregătire pentru situații de urgență. OMS va sprijini România să consolideze lecțiile învățate din pandemia de coronavirus și din răspunsul de urgență acordat Ucrainei.
- Reducerea riscului de amenințare cu agenți înalt patogeni și îmbunătățirea pregătirii pentru pandemie. OMS va sprijini România să reducă povara bolilor prevenibile prin vaccinare și să limiteze răspândirea rezistenței antimicrobiene.
- Îmbunătățirea determinanților sociali ai stării de sănătate pe tot parcursul vieții. OMS va sprijini România să promoveze o societate sigură și echitabilă, abordând factorii cheie care influențează sănătatea și inegalitățile.
- Crearea unui mediu favorabil pentru sănătate. OMS va sprijini România să reducă povara bolilor netransmisibile și să promoveze sănătatea și bunăstarea pentru toți.
Documentul nu are valoare juridică și reprezintă, conform Ministerului Sănătății, un "acord de principiu".