Fact Check: România NU va dona Ucrainei singurul sistem de apărare PATRIOT, sacrificându-și propria securitate națională

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU va dona Ucrainei singurul sistem de apărare PATRIOT, sacrificându-și propria securitate națională Nu e singurul

Este adevărat că România a anunțat că va dona Ucrainei singurul său sistem de apărare PATRIOT, sacrificându-și, astfel, propria securitate națională și că acesta a fost un ordin dat de către Statele Unite? Nu, nu e adevărat: România nu are un singur sistem PATRIOT, ci șapte achiziționate în total. Deși donarea unui sistem către Ucraina este o opțiune, conform unor discuții avute între președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său american, Joe Biden, la Casa Albă, o astfel de donație nu este un ordin dat de către Washington, ci o decizie care e luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condus de către președintele României.

Afirmația a apărut într-un video (arhivat aici) publicat pe TikTok în data de 12 mai 2024, cu titlul "România donează Ucrainei sistemul PATRIOT". Vorbitorul spune:

România va dona Ucrainei marele sistem de apărare PATRIOT și își va sacrifica securitatea națională. După ce ani de zile am fost mințiți că americanii ne protejează spațiul aerian cu acest super sistem de apărare, acum Iohannis a fost convocat în America ca să primească noile ordine.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-20 at 20.18.16.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 20 mai 2024, la ora 16:18:56 UTC)

România nu deține un singur sistem de apărare aeriană PATRIOT. Guvernul a achiziționat șapte sisteme antiaeriene PATRIOT noi, în cadrul unei noi configurații disponibile, la pachet cu câteva sute de interceptori. Primul sistem PATRIOT românesc a intrat oficial în dotarea forțelor române în 2020. Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre, conform unei analize Hotnews din 2023 (arhivată aici). Conform MApN, livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie, iar al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru câte au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanță și recepția în decembrie 2022, continuă aceeași analiză.

În urma unei întâlniri dintre președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său american, Joe Biden, la Casa Albă, în data de 7 mai, Iohannis a declarat că cei doi au discutat și opțiunea donării unui sistem PATRIOT Ucrainei de către România. Iohannis s-a declarat deschis unor astfel de discuții, adăugând că această chestiune trebuie dezbătută mai întâi în CSAT, dar și pentru a vedea și ce poate primi România în schimbul acestui sistem, deoarece "nu este acceptabil ca România să rămână fără", a mai adăugat președintele Iohannis. (arhivat aici).

România este o țară suverană și independentă, conform Constituției României (arhivat aici), iar președintele României este comandantul forțelor armate și președintele CSAT, nu președintele Statelor Unite, sau vreun alt lider de stat străin. (arhivat aici)

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta