Fact Check: Guvernul român NU suplimentează ajutoarele pentru refugiați ucraineni cu 2,6 miliarde de euro

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Guvernul român NU suplimentează ajutoarele pentru refugiați ucraineni cu 2,6 miliarde de euro Nu există

Este adevărat că, în perioada următoare, guvernul român va suplimenta ajutoarele financiare acordate refugiaților din Ucraina cu 2,6 miliarde de euro? Nu, nu este adevărat: autoritățile nu au anunțat o astfel de măsură și nu au vehiculat această sumă în niciun context legat de ajutoarele pentru refugiați. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în 17 mai 2024, că "va menține" fondurile pentru refugiați la același nivel ca până acum.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în 29 mai 2024 (arhivat aici), cu descrierea "Guvernul iar dă bani refugiaților ucraineni!". Vorbitorul din clip spune:

Guvernul vrea să suplimenteze fondurile pentru refugiații din Ucraina. (...) Cum să dăm din nou 2,6 miliarde de euro ucrainenilor ajunși în România?

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-04 at 13.56.51.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 4 iunie 2024, ora 13:02:04 UTC)

Afirmația nu se bazează pe niciun anunț făcut de vreo sursă media sau guvernamentală credibilă din România. Cel mai recent proiect legislativ privind ajutorul financiar pentru refugiații din Ucraina a fost PL-x nr. 253/2024 din aprilie 2024 (arhivat aici), care menționează „menținerea" unei sume forfetare pentru refugiații ajunși în România, fără a menționa vreo majorare sau suma de 2,6 miliarde de euro.

În plus, conectarea sprijinului financiar acordat de România refugiaților ucraineni la starea economiei - așa cum face vorbitorul din clip - este înșelătoare. Banii acordați refugiaților ucraineni care își caută un loc de muncă și/sau și-au înscris copiii la școlile din România provin de la bugetul de stat, dar sunt decontați de Uniunea Europeană, iar România a făcut pași în această direcție, potrivit guvernului (link de arhivă aici). Premierul Marcel Ciolacu a declarat și el, în mai 2024, că sprijinul României pentru refugiații ucraineni va continua la același nivel ca până acum, iar banii vor fi rambursați de UE (arhivat aici).

„O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni. Ştiţi foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulţi dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoţi, i-am încadrat în sistemul şcolar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învăţământ. Până acum am avut un efort de la bugetul statului decontat prin fonduri europene. România va continua să susţină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este şi normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului", a spus Ciolacu într-o deplasare la Iași.

Un purtător de cuvânt al guvernului a mai clarificat, luna aceasta, că cheltuielile pentru refugiați aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2024 s-au ridicat la 100 de milioane de euro - departe de suma menționată de utilizatorul TikTok.

Videoclipul TikTok mai menționează că România acordă prioritate refugiaților ucraineni față de proprii cetățeni, ceea ce este fals - în ultimii doi ani, ajutorul financiar primit de refugiați a scăzut de 16 ori conform unui răspuns transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta către Agerpres (a se vedea captura de ecran mai jos) și, în a doua jumătate a anului 2023, birocrația și problemele legate de rambursările UE au dus la întârzieri majore ale ajutoarelor (link de arhivă aici). După luni de așteptare, refugiații au început să-și primească banii din nou în februarie 2024.

Screenshot 2024-06-05 at 13.47.19.png

(Sursa: captură de ecran Agerpres.ro, făcută în 5 iunie 2024, ora 13:47)

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta