Fact Check: România NU a semnat un acord cu Ucraina, cedând întreg armamentul și economia țării și forțând românii să meargă la război

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU a semnat un acord cu Ucraina, cedând întreg armamentul și economia țării și forțând românii să meargă la război Fact Check: România NU a semnat un acord cu Ucraina, cedând întreg armamentul și economia țării și forțând românii să meargă la război Alt scop

Este adevărat că România a semnat un acord cu Ucraina, prin care aceasta îi cedează întreaga economie și armamentul țării și forțează românii să meargă la război împotriva Rusiei? Nu, nu este adevărat: în cadrul summitului NATO de la Washington, președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat un acord de securitate prin care România va susține industria de apărare a Ucrainei prin transferul unui sistem Patriot, prin facilitarea tranzitului tuturor echipamentelor necesare Ucrainei prin teritoriul său și prin susținerea centrului F-16 de pregătire a piloților ucraineni, printre altele.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici), din data de 16 iulie 2024, cu următoarea descriere:

Dragi romani pregătiți-vă pentru a lupta pentru Ucraina! Acordurile semnate de Iohannis cu Ucraina!

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-07-16 at 20.07.06.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 16 iulie 2024, ora 20:41:46 UTC)

În data de 11 iulie 2024, președintele României Klaus Iohannis și cel al Ucrainei Volodimir Zelenski au semnat un acord de securitate în cadrul summitului NATO de la Washington. Acordul presupune susținerea industriei de apărare a Ucrainei de către România prin transferarea unui sistem Patriot, facilitarea tranzitului cât mai rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina și continuarea cooperării pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei, conform acordului, care a fost făcut public de către președinția ucraineană (arhivat aici). De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât și mediu și lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei.

Alături de partenerii NATO, România va sprijini și centrul de pregătire F-16 pentru pregătirea piloților ucraineni, contribuind astfel la Air Force Capability Coalition. Alte mențiuni din acord includ colaborări în sfera de informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitatea informațiilor și deminarea umanitară. În plus, acordul include un mecanism de răspuns de urgență de 24 de ore din 24 în cazul reînnoirii agresiunii rusești împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative, conform unui reportaj de la Europa Liberă (arhivat aici).

Ca urmare a ajutorului dat de România Ucrainei, președintele Iohannis a declarat în urma acordului bilateral semnat la Washington, că se așteaptă ca România să fie recompensată „rezonabil" pentru că a donat Ucrainei un sistem Patriot și că în prezent au loc negocieri cu aliații NATO pentru ca România să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național, conform unei alte analize de la Europa Liberă (arhivat aici).

În cadrul unei conferințe de presă (arhivat aici) pe care președintele Iohannis a susținut-o în cadrul summit-ului de la Washington, în data de 10 iulie 2024, după semnarea acordului cu Ucraina, acesta a declarat următoarele:

Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen PATRIOT, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO, și deja s-au obținut primele progrese. Când se finalizează discuția, vom face publice discuțiile, vom fi într-o situație bună și după.

Nu există nicio mențiune în acord cu privire la cedarea economiei sau a întregului sistem de armament al României în favoarea Ucrainei, și nici nu privire la vreo mișcare de forțe române înspre Ucraina, pentru a ajuta forțele ucrainene împotriva Rusiei.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta