Este adevărat că, în urma discursului secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană de la Ministeriala de apărare din 14 iunie 2024, care a confirmat intrarea României în război cu Rusia, cetățenii au început să primească ordine de înrolare prin care li se cere să se prezinte la o unitate militară în maximum trei zile? Nu, nu este adevărat: Geoană nu a confirmat intrarea României în război, iar ordinele apărute în mai multe videoclipuri pe TikTok sunt false, conform Ministerului Apărării.
Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) în 18 iunie 2024, cu caption-ul "avem nevoie de carne de tun ascultați acest trădător". În clip, Mircea Geoană spune:
Astăzi, 500.000 de militari NATO sunt la nivel de alertă sporită. Este o confirmare a faptului că pe flancul estic am dublat numărul de forțe aliate, inclusiv în România. O discuție care va continua, care va include și exerciții, și producție militară. (...) Avem enorm de multe nevoi pentru a apăra Ucraina, dar și pentru propriile noastre nevoi de apărare și descurajare.
De asemenea, în jumătatea de jos a ecranului apare o fotografie cu un presupus ordin de înrolare în armată în care se poate citi:
În contextul ultimelor evenimente regretabile care se petrec în spațiul European și al pericolului în care se află România în aceste momente, precum și dispozițiile Legii nr. 45 din iulie 1996, art 1, aliniat "a" prin care cetățenii români aflați în evidențele militare ale României, cu serviciul militar satisfăcut sau apți pentru pregătire militară, ați fost încadrat ca vârstă de încorporare pentru o perioadă nedeterminată. (...) Aveți trei zile la dispoziție din momentul primirii acestui ordin să vă prezentați la adresa menționată anterior, conform prevederilor Ordinului MApN.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 21 iunie 2024, ora 09:38:46 UTC)
În același timp, pe rețelele de socializare a început să circule un clip (arhivat aici) în care senatoarea de extremă-dreapta Diana Șoșoacă, recent aleasă ca europarlamentar din partea SOS România, întărește dezinformarea privind ordinele de înrolare. Aceasta spune:
Drum bun la război! De două ori am salvat țara asta de a intra în război. Și v-am spus, s-ar putea să trebuiască să fac un pas care pentru mine ar însemna sinucidere politică, dar și din viață. (...) Deja s-au trimis ordine de încorporare.
Aceste informații sunt incorecte și se bazează pe o dezinformare apărută anterior. Documentul prezentat în primul videoclip este un fals pe care Ministerul Apărării l-a demontat în 2022:
Documentul din imagine, fals de la un capăt la altul, pretinde a fi un așa-zis ordin de înmatriculare emis de Centrul Militar Județean. Nimic din ceea ce poate fi citit în acest document nu corespunde realității. Am sesizat autoritățile competente să investigheze acest fals, creat cu intenția evidentă de a manipula și de a crea panică, - a scris Ministerul pe contul său de Facebook pe 7 martie 2022.
(Sursa: captură de ecran Facebook, făcută marți, 25 iunie 2024, ora 14:37)
Ministerul Apărării a mai demontat, în aceeași perioadă, falsuri similare care imitau ordine de încorporare în armată. (link de arhivă aici)
Nici România și nicio altă țară NATO nu au intrat în război împotriva Rusiei, iar discursul lui Mircea Geoană din 14 iunie nu indică o astfel de amenințare. Secretarul general adjunct al NATO, despre care se zvonește că va candida la președinția României la sfârșitul anului 2024 (arhivat aici), a oferit doar un rezumat al discuțiilor care au avut loc la reuniunea miniștrilor NATO ai apărării înaintea summit-ului de la Washington. El a subliniat nevoia alianței de „apărare și descurajare" și nu a anunțat nicio intenție de a porni o ofensivă.
La finalul aceleiași reuniuni, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sublinat că NATO nu este parte din conflictul dintre Ucraina și Rusia (arhivat aici), deși sprijină Ucraina:
NATO va supraveghea pregătirea forțelor armate ucrainene la unitățile de antrenament din țările aliate, va sprijini Ucraina prin planificarea și coordonarea donațiilor; va gestiona transferul și repararea echipamentelor, va oferi sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei. Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina, pentru a-și susține dreptul la autoapărare.