Fact Check: România NU este cea mai scumpă țară din UE și cetățenii nu plătesc taxe de 80 la sută din salariu

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: România NU este cea mai scumpă țară din UE și cetățenii nu plătesc taxe de 80 la sută din salariu Taxe mai mici

Este adevărat că România este cea mai scumpă țară din UE și că cetățenii plătesc taxe către stat în valoare de 80% din veniturile lor? Nu, nu este adevărat: România este printre cele mai ieftine țări din UE ca nivel de trai și în ceea ce privește taxele și impozitele datorate statului.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 20 septembrie 2024 care afișa următorul titlu de articol de presă: "Breaking News. Parlamentul European cere statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia". În timp ce critică acest îndemn, vorbitorul din videoclip adaugă:

Vrem să trăim, să aibă copiii noștri o țară unde trăi, că de-aia ne chinuim să muncim. (...) De-aia, bă, românilor, plătiți 80% taxe și impozite. Ca să aveți drumuri pe unde să mergeți, drumuri sigure. Să vă apere poliția, să vă apere judecătorii, nu să vă bage la pușcărie nevinovați. Să mergeți în spitale să fiți tratați, nu să fiți omorâți. De-aia plătiți 80% taxe.

Ca explicație suplimentară, acesta continuă:

Pentru cei care zic că nu plătiți 80%: 47% taxe pe salariu, cu sănătate, cu pensie; 19% TVA; după care, trebuie să plătiți niște facturi imense, trebuie să dați bani pe mâncare super scumpă, la suprapreț. Pentru că România este cea mai scumpă țară din Europa, și v-o spune unul care stă în Marea Britanie.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-09-23 at 13.24.07.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 23 septembrie 2024, la ora 0:26:29 UTC)

Conform datelor Eurostat pentru anul 2023, prezentate în iunie 2024, România este una dintre cele mai accesibile țări din Uniunea Europeană ca nivel al prețurilor. România are printre cele mai mici prețuri din UE pentru alimente, băuturi alcoolice și non-alcoolice, energie, transport, restaurante și hoteluri. Cele mai mari prețuri au fost înregistrate în Danemarca, Irlanda și Luxemburg. (link-uri de arhivă aici și aici)

În ceea ce privește impozitul pe venit, România impune, de asemenea, taxe mai mici cetățenilor săi decât media UE, potrivit Tax Foundation și Trading Economics (link-uri de arhivă aici și aici). Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (arhivată aici), impozitul pe salariu net în România este de 10% în majoritatea cazurilor. Contribuțiile sociale se deduc din salariul brut și sunt plătite de angajator, nu de angajat.

Concret, conform Curs de Guvernare (arhivat aici), dacă un angajat are un salariu brut de 10.000 de RON, din acesta se va deduce o contribuție la pensie (CAS) de 25% din venitul brut, adică 2.500 de lei. De asemenea, se va plăti și o contribuție la sănătate (CASS) de 10% din salariul brut, adică 1.000 de lei. După ce se scad contribuțiile obligatorii pentru asigurările sociale, rezultă un venit de 6.500 de lei. Dacă angajatul nu beneficiază de alte deduceri, la această sumă se aplică impozitul pe venit de 10%, ceea ce înseamnă că salariatul va plăti la stat un impozit de 650 de lei pentru un salariu brut de 10.000 de lei. În final, acesta va obține un salariu net de 5.850 de lei.

O analiză Romanian Business Leaders a arătat că, într-adevăr, românii plătesc mai mult decât mulți dintre omologii lor europeni pentru securitatea socială, ceea ce împovărează angajatorii în ceea ce privește costurile suportate de aceștia (arhivat aici). Dintr-un salariu brut, aproximativ 42,8% merge către taxe și impozite înainte de a ajunge la angajat. Chiar și așa, taxele și impozitele pe venit nu ajung la 80%.

Vorbitorul din clipul TikTok se referă în mod eronat la TVA și la creșterile de prețuri la alimente ca adăugându-se la "taxele și impozitele" plătite de români, însă acestea sunt lucruri diferite.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta