Fact Check: Statul român NU este în faliment ca urmare a datoriei sale externe

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Statul român NU este în faliment ca urmare a datoriei sale externe Cifre false

Este adevărat că statul român are o datorie externă de peste 80 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), care o plasează în faliment? Nu, nu este adevărat: datoria externă a României, incluzând cea publică și cea privată, se situează între 50-60 la sută din PIB, conform datelor Băncii Naționale și ale Ministerului de Finanțe.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 4 noiembrie 2024, cu textul "#româniatrilulilu" scris peste imagini. Vorbitorul din clip spune:

Trebuie să înțelegeți că, în acest moment, România, ca și stat, este falimentar. Fa-li-men-tar. Datoria externă a României, care este datoria externă a Guvernului României, a statului român, plus datoria externă privată - pentru că și datoria electoratului român este o datorie a statului român. Asta înseamnă că dacă statul român este împrumutat mai mult de 51 la sută din buget, este un stat falimentar. Datoria statului român plus datoria privată - adică datoria voastră, care luați credite pentru una-alta - se însumează la 84 la sută din bugetul României.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestul material:

Screenshot 2024-11-08 at 15.06.26.png

(Source: TikTok screenshot taken on Fri Nov 8 13:08:06 2024 UTC)

Cifrele lansate de vorbitorul TikTok nu se regăsesc în informările oficiale ale experților Ministerului Finanțelor sau a Băncii Naționale a României. De exemplu, Ministerul Finanțelor a anunțat în octombrie 2024, în Planul bugetar-structural național pe termen mediu 2025-2031 (arhivat aici), că deficitul bugetar al României va fi de maximum 8 la sută în 2024, spre deosebire cifra de peste 27 la sută vehiculată de utilizator.

De asemenea, datele fluctuante ale Ministerului Finanțelor (arhivat aici) și a Băncii Naționale (arhivat aici) arată că datoria externă totală a României - cea publică și cea privată - se situa, la începutul ultimului trimestru al anului, între 50 și 55 la sută, nicidecum la 84 la sută (arhivat aici).

În plus, țările nu dau faliment în același mod în care o fac companiile. Acestea pot intra în "default suveran", ceea ce înseamnă că un stat nu își mai poate plăti datoria externă (arhivat aici). Un nivel alarmant al datoriei externe care poate indica acest fenomen este de aproximativ 70-80 la sută din PIB, dar există mulți alți indicatori și factori, potrivit experților de la Banca Mondială (arhivat aici) și Fondul Monetar Internațional (FMI) (arhivat aici).

În general, dacă o țară nu-și mai poate plăti datoria, face un plan cu FMI și Banca Mondială (arhivat aici) pentru a-și face economia să funcționeze din nou. România nu se află în această categorie de risc, conform raportului de țară al FMI la final de 2023 (arhivat aici).


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta