Este adevărat că polițiile din Europa vor putea controla telefoanele cetățenilor fără un ordin judecătoresc? Nu, nu este adevărat. În octombrie 2024, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că polițiile naționale pot accesa datele de pe telefoanele mobile ale oamenilor, chiar dacă la mijloc nu sunt acuzații grave - însă pentru a face asta, au nevoie mai întâi de acordul din partea unei instanțe a unei autorități independente.
Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) de pe TikTok, pe 8 octombrie 2024, cu descrierea: „Liber la controlat telefoanele fără decizii judecătorești".
Vorbitorul din clip a mai spus:
Asta știți ce înseamnă? Că orice organ de control, poliție, orice, acum poate să-ți ia telefonul, fără niciun fel de problemă și să ți-l verifice. Nu mai are nevoie de absolut nimic. Zice «ia dă telefonul încoace că mie mi se pare că tu ești un pic cam suspect». Voi realizați la ce abuzuri vom fi supuși? (...) Așa că de azi încolo mare grijă cu telefoanele mobile și ce informații aveți în telefoanele mobile, pentru că orice organ de control poate să ți-l controleze fără să mai aibă nevoie de decizie judecătorească.(...) Dictatura a ajuns și voi n-o vedeți încă.
Așa arăta postarea de pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok, făcută miercuri, 30 octombrie 2024, ora 11:32 EET)
Polițiile din Uniunea Europeană pot accesa, într-adevăr, datele de pe telefoanele oamenilor, chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de infracțiuni grave (arhivat aici), însă nu în lipsa unei autorizații, a decis în octombrie 2024 Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Măsura vine în contextul în care o persoană din Austria i-a dat în judecată pe polițiști pentru că i-au confiscat telefonul, după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis. Iar verificările de acest gen vin și pe seama faptului că Austria a decis să-și înăsprească controalele poliției (arhivat aici), la granițele cu Germania, în urma deciziei vecinilor săi de a liberaliza posesia unor cantități mici de canabis în scopuri recreative, la 1 aprilie 2024.
În cazul din Austria, poliția națională a încercat, fără succes, să deblocheze telefonul fără nicio autorizație din partea Parchetului sau a unei instanțe, nu a înregistrat tentativa și nu a informat persoana respectivă - care a aflat despre asta într-o instanță austriacă, încercând să combată măsura confiscării telefonului său. Curtea austriacă a solicitat apoi îndrumări de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) despre cum se poate alinia în această speță legislația națională celei europene. De aici vine și sublinierea oficială a CJUE, cum că accesul la datele de pe telefonul mobil trebuie să fie mai întâi revizuit de către o instanță a unei autorități independente (arhivat aici) - cu excepția cazurilor cele mai urgente.
CJUE a clarificat și că legislația UE privind protecția datelor (arhivat aici) se aplică nu doar când accesul la datele cu caracter personal este obținut cu succes, ci și în cazul încercărilor de a accesa astfel de date (arhivat aici). Această interpretare arată că trebuie respectate garanțiile procedurale, chiar și atunci când autoritățile nu reușesc să obțină datele, mai ales dacă infracțiunea este una minoră.
Curtea Europeană recunoaște faptul că accesul la toate datele dintr-un telefon mobil poate fi o încălcare gravă în drepturile fundamentale ale omului, dat fiind că informațiile - precum mesaje, fotografii sau istoricul de navigare - permit o privire detaliată în viața privată a unui om și pot include date sensibile. Astfel că gravitatea infracțiunii investigate va determina, pe viitor, nevoia unei intervenții. Pe de altă parte, limitarea accesului la datele dintr-un telefon doar pentru infracțiuni grave ar putea împiedica anchetele și ar putea crea riscul de „protecție" pentru infracțiuni mai mici, amenințând principiile de libertate, securitate și justiție ale Uniunii Europene.
CJUE arată și că legislația națională va fi cea care stabilește clar criteriile pentru accesul la aceste date, în funcție de natura și categoria infracțiunilor. Mai mult, o cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare (arhivat aici) permite instanțelor statelor membre, în litigiile care le-au fost sesizate, să adreseze Curții de Justiție întrebări referitoare la interpretarea dreptului Uniunii sau pentru validarea unui act al UE. Prin urmare, nici statele membre ale UE, nici instituțiile de control europene nu pot confisca sau verifica datele de pe telefoanele cetățenilor în orice circumstanțe, ci doar pe baza unor proceduri armonizate între Curtea de Justiție a Uniunii Europene și guvernele statelor membre.