Fact Check: Vladimir Putin NU a oprit pandemia de COVID-19 sau legea vaccinării obligatorii în România

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Vladimir Putin NU a oprit pandemia de COVID-19 sau legea vaccinării obligatorii în România Nicio lege

Este adevărat că Vladimir Putin a oprit pandemia de COVID-19 când a invadat Ucraina, împiedicând astfel și parlamentarii români să treacă o lege care prevedea vaccinarea obligatorie o dată la șase luni? Nu, nu e adevărat: pandemia de COVID-19 a încetat să fie o urgență globală în mai 2023, dar este încă în desfășurare, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, parlamentarii români nu au inițiat nici în 2022, nici în altă perioadă, o lege privind vaccinarea obligatorie.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 30 septembrie 2024, cu inscripția "Mai țineți minte? Sigur și eficient!?" peste imagini. Vorbitorul din clip spune:

I-a deranjat pe unii afirmația, m-au cenzurat că Putin a oprit pandemia. Păi, dacă ăsta e adevărul? Când s-au anulat restricțiile? După ce a invadat Putin Ucraina. Ce s-a întâmplat înainte să avem de-a face cu evenimentul ăsta? (...) Ce se întâmpla cu câteva zile înainte să înceapă invazia din Ucraina, mai țineți minte? Eu țin minte. Voiau să treacă legea certificatului verde prin Parlament, s-o promulge - lege care prevedea că eram nevoiți cu toții, obligați, forțați, de la părinți, copii, bunici, toată lumea, inclusiv copiii de trei-patru ani să-și facă din șase în șase luni câte o nouă doză booster.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-10-07 at 16.10.31.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 7 octombrie 2024, ora 13:13:28 UTC)

Afirmația este falsă din toate punctele de vedere. În primul rând, COVID-19 este încă în desfășurare la nivel global (arhivat aici) și este încă definit ca "pandemie" pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La 5 mai 2023, după mai bine de trei ani de pandemie și un an de război în Ucraina, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a acceptat recomandarea Comitetului de urgență privind COVID-19 prin care, având în vedere că boala era deja bine cunoscută și în curs de desfășurare, aceasta nu se mai încadrează în definiția unei urgențe internaționale de sănătate publică. Acest lucru nu înseamnă că pandemia în sine s-a încheiat, ci că urgența globală pe care a provocat-o s-a încheiat pentru moment.

În România, restricțiile pandemice au fost ridicate în 8 martie 2022, după o scădere a numărului de spitalizări și decese (arhivat aici), și după ce o parte semnificativă a populației a fost imunizată (aproximativ 43% - link de arhivă aici). Anterior, în 25 ianuarie 2022, înaintea invaziei rusești din Ucraina care a început în 24 februarie 2022, Consiliul Uniunii Europene recomandase statelor membre facilitarea liberei circulații, în contextul creșterii semnificative a ratei de vaccinare și implementării rapide a certificatului digital al UE privind COVID (arhivat aici).

În ceea ce privește „certificatul verde" sau certificatul digital COVID, acesta a fost utilizat pentru a facilita călătoriile în primii doi ani ai pandemiei, dar nu a impus vaccinarea obligatorie - cetățenii puteau călători și dacă făceau un test PCR sau dacă trecuseră prin boală. Certificatul a încetat să mai fie folosit în decembrie 2022 în UE și a expirat în iunie 2023.

Mai mult, parlamentarii români nu dezbăteau vaccinarea obligatorie la fiecare șase luni în februarie 2022 - nici nu discutau despre impunerea certificatului COVID pentru a limita accesul în spațiile publice. Singura inițiativă legislativă care a luat în considerare o variantă a acestei afirmații a fost votată în Parlament la sfârșitul anului 2021 și respinsă de Senat (arhivată aici) - partidele PNL și UDMR au propus o lege prin care se solicita un certificat COVID valabil personalului medical și angajaților din instituțiile publice. Nici această inițiativă nu forța oamenii să se vaccineze - le oferea opțiunea de a efectua teste PCR constante sau de a dovedi că s-au vindecat de boală.

În decembrie 2021, o versiune actualizată a proiectului de lege oferea angajaților 5 opțiuni: vaccinarea cu o doză, vaccinarea completă, trecerea prin boală, testul antigen sau testul PCR (link de arhivă aici). Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată inițiată sau dezbătută în Parlamentul României.

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta