Este adevărat că un videoclip TikTok arată un protest masiv în București, după ce candidatura Dianei Șoșoacă la președinție a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României (CCR)? Nu, nu este adevărat: protestul din videoclip este din 2016, când mulțimi din Londra au ieșit în stradă ca urmare a votului pro-Brexit, pentru a protesta față de decizia referendumului.
Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 7 octombrie 2024, cu următoarea inscripție:
Imagini istorice! România se trezește! Un milion de șoșocari au încercuit Bucureștiul și cer ca Deana să fie președinte! Oculta Mondială tremură! NATO, UE și SUA au capitulat! Deana Președinte intergalactic!
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 9 octombrie 2024, ora 06:42:28 UTC)
În data de 5 octombrie 2024, judecătorii Curții Constituționale din România au respins (arhivat aici) candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale (arhivat aici) din 24 noiembrie 2024. Decizia este definitivă, iar declarațiile acesteia sunt printre motivele pentru care magistrații CCR au respins candidatura europarlamentarei de extremă dreapta - judecătorii au spus că declarațiile sale arată o lipsă de atașament față de Constituție. Biroul Electoral Central (BEC), care a acceptat inițial candidatura lui Șoșoacă, a susținut că noua cerere de înregistrare a candidaturii la funcția de Președinte al României a fost depusă fără o listă actualizată de susținători, documentele fiind aceleași cu cele depuse inițial în data de 3 octombrie 2024.
Conform legii, numărul minim de semnături valide care trebuie depuse pentru a putea candida este de 200.000, atât de către partide/alianțe, cât și de candidații independenți (arhivat aici). În motivarea hotărârii, cei cinci judecători care au interzis participarea Dianei Șoșoacă la alegeri spun că declarațiile publice și comportamentul Dianei Iovanovici Sosoacă încalcă „sistematic" fundamentul constituțional al țării (arhivat aici).
Biroul a declarat (arhivat aici) următoarele: „Constatând că, la data de 05.10.2024, ora 23,50, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă a depus la BEC o propunere de candidatură pentru funcţia de preşedinte al României, înregistrată sub nr. 24CAN/ BEC/ P.R.2024/ 05.10.2024, fără a fi însoţită de listă de susţinători şi nici de un semn electoral, observând că propunerea de candidatură şi actele prevăzute la art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depuse la data de 05.10.2024 sunt aceleaşi cu cele depuse iniţial, la data de 03.10.2024, şi înregistrate sub nr. 7CAN/BEC/P.R.2024/03.10.2024, fără a avea elemente de noutate, BEC a respins ca inadmisibilă solicitarea".
Candidații la alegerile prezidențiale au avut timp până pe 5 octombrie 2024, ora 24.00, să își depună candidaturile. După eventuale recursuri la Curtea Constituțională, candidaturile devin definitive în cinci zile. Decizia Curții Constituționale este obligatorie și nu poate fi atacată. În urma deciziei, Șoșoacă a reacționat vehement și a afirmat că celelalte partide politice și serviciile secrete au colaborat pentru a împiedica candidatura sa. Nu a adus nicio dovadă pentru această afirmație. Diana Șoșoacă a declarat:
Americanii și evreii au complotat și au fraudat alegerile din România înainte ca acestea să înceapă. Din acest moment începe o dictatură. Domnii de la CCR au spus că trebuie să-i dea o lecție Dianei Șoșoacă și să-i închidă gura. Din acest moment, eu nu voi mai tăcea niciodată. Huo, nenorociților, sunteți niște trădători. Oameni buni, ieșiți în stradă, e dictatură.
Alți candidați prezidențiali, printre care Elena Lasconi, lidera partidului USR (arhivat aici) și Nicolae Ciucă, liderul partidului PNL (arhivat aici), deși nu sunt aliați cu Șoșoacă, au acuzat că în spatele deciziei se află Partidul Social-Democrat (PSD), datorită poziției de guvernare a partidului. Însă, aceștia nu au oferit dovezi sau argumente cu privire la aceste acuzații.
Conform unei căutări realizate de echipa Lead Stories în 18 octombrie 2024 pe Google Image, (arhivată aici), imaginile din videoclip sunt din data de 2 iulie 2016, când au avut loc proteste în Londra în urma votului pro-Brexit (arhivat aici), iar oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de rezultatele referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE. Totodată, Lead Stories a efectuat o căutare pe Google folosind cuvintele cheie "protest" AND "Diana Șoșoacă" AND "candidat" AND "prezidențial" (arhivat aici), în 11 octombrie 2024, și nu există surse media care să arate că ar fi existat un protest de amploare în București împotriva deciziei CCR și în sprijinul lui Șoșoacă, așa cum se afirmă în videoclip.
(Sursa: captură de ecran de pe platforma Google Images făcută vineri, 18 octombrie 2024, ora 07:28:29 UTC)
După decizia CCR, Șoșoacă și-a convocat susținătorii (arhivat aici) în Piața Constituției, în fața sediului Curții Constituționale, pentru a protesta invalidarea candidaturii sale. Protestul a fost stabilit pentru ora 8.30, duminică dimineața, în data de 6 octombrie 2024. Potrivit paginei ei de Facebook, Diana Șoșoacă a postat un videoclip cu titlul "BIROUL ELECTORAL CENTRAL, ROMEXPO, 06.10.2024, ORA 18.00", unde niște zeci de susținători scandează în fața BEC "Diana Președinte". Sunetul scandărilor din videoclipul postat de Șoșoacă pe Facebook este același cu sunetul scandărilor din videoclipul postat pe TikTok.
(Sursa: captură de ecran de pe platforma Facebook făcută marți, 15 octombrie 2024, ora 17:36:06 UTC)
Diana Șoșoacă este o cunoscută promotoare a teoriilor conspiraționiste, de înclinație rusofilă și opozantă a ajutorului occidental pentru Ucraina. De asemenea, aceasta a răspândit multiple dezinformări cu privire la vaccinul COVID-19 și la pandemie, declarând că totul se datorează elitelor globale ce conduc lumea din umbră. Afirmațiile sale cu privire la aceste subiecte au fost demontate de Lead Stories România de multiple ori - aici, aici și aici.