Fact Check: UE NU a ordonat ca România și Moldova să-și unească sistemele energetice, pentru ca România să dispară ca țară

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: UE NU a ordonat ca România și Moldova să-și unească sistemele energetice, pentru ca România să dispară ca țară Ordin fals

A dat Uniunea Europeană un ordin ca România și Moldova să-și unească sistemele energetice, cu scopul de a duce la dispariția României? Nu, nu este adevărat: în calitate de vecini, aliați și parteneri, România și Moldova au mai multe parteneriate energetice bilaterale menite să stimuleze sectorul energetic al Republicii Moldova și să dezvolte o relație mai apropiată în acest domeniu. O astfel de relație nu subminează independența sau suveranitatea României, fiind vorba de înțelegeri bilaterale și nu există dovezi cum că un astfel de ordin ar fi fost dat de Uniunea Europeană (UE).

Afirmația a apărut într-un clip publicat pe TikTok în 10 decembrie 2023 (arhivat aici), cu titlul:

UE a ordonat ca România și Moldova să-și unească sistemele energetice. UE vor ca românii să dispară ca natie

Așa arăta postarea pe TikTok, la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-04-29 at 23.21.29.png(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 20 decembrie 2023, 07:32:46 2023 UTC UTC)

Potrivit Agerpres, în septembrie 2023, Republica Moldova și-a exprimat dorința de a avea trei „interconexiuni robuste" cu sistemul de energie electrică din România. Perioada de timp pentru un astfel de proiect este 2030, potrivit ministrului Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov (link arhivat aici). Acest lucru va permite Moldovei și României să aibă relații mai strânse pe piața energetică, iar Moldova va deveni un partener mai implicat pe piața energiei din România, inclusiv în domeniul energiei nucleare, potrivit unei analize Digi24, publicată la 11 septembrie 2023. (link arhivat aici).

În plus, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România, OPCOM, a fost invitat în Republica Moldova pentru a discuta despre posibilitatea deschiderii unei sucursale, decizie care a fost convenită în decembrie 2023 (link arhivat aici). Există, de asemenea, o potențială colaborare, cât și interes de ambele părți pentru creșterea fluxului de investiții prin privatizarea Red-Nord (link arhivat aici), rețeaua de distribuție a statului, și în ceea ce privește tranzitul gazelor naturale din Grecia prin gazoductul trans-balcanic.

Acesta este un parteneriat bilateral: o relație mai apropiată între Moldova și România în sectorul energetic nu va submina în niciun fel independența sau suveranitatea României. Nu există nicio dovadă că UE a dat un astfel de ordin sau că obiectivul este de a face România să dispară ca națiune. O căutare a știrilor Google efectuată la data de 21 decembrie 2023, folosind următoarele cuvinte cheie: „România" ȘI „Moldova" ȘI „sisteme energetice" ȘI „facerea României să dispară" (link arhivată aici), nu a dat rezultate.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta