Fact check: Incendiul mortal de la Colectiv NU a fost un atac cu gaze toxice plănuit de evrei în 2015

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact check: Incendiul mortal de la Colectiv NU a fost un atac cu gaze toxice plănuit de evrei în 2015 Accident

Este adevărat că incendiul din 2015 de la clubul de noapte Colectiv din București, România, în timpul căruia au murit 64 de persoane, a fost un atac cu gaze toxice orchestrat de evrei? Nu, nu este adevărat: incidentul a fost considerat un accident din cauza neglijenței care a avut consecințe legale pentru opt persoane, inclusiv proprietarii clubului, precum și Cristian Piedone, primarul Sectorului 4 din București.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok pe 9 decembrie 2023, cu titlul „Alte teorii ale lui Funar". Clipul începe cu Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, care declară următoarele:

Colectiv a fost un atac terorist cu gaze toxice, nu un incendiu. ... Toată lucrătura e evreiască.

Iată cum arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii:

Screenshot 2023-12-18 EDIT.jpg

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 18 decembrie 2023, 14:27:46 UTC)

Afirmația provine dintr-un interviu din 2016 (arhivat aici) acordat de către Funar ziarului Adevărul. În articol, jurnaliștii au notat (după cum a fost tradus):

E greu de purtat un dialog cu Gheorghe Funar, pentru că orice întrebări ai avea, răspunsurile ajung inevitabil în acelaşi punct: evrei, geto-daci, unguri. Interviul de mai sus e doar o parte a discuţiei, restul fiind dedicat teoriilor delirante pe care Funar a ţinut să ni le expună cu orice preţ.

Funar nu a oferit nicio dovadă care să-i susțină declarațiile.

Incidentul de la clubul Colectiv, petrecut în noaptea de 30 octombrie 2015, a fost un accident surprins în filmări video. Imaginile din interiorul locației dezvăluie aprinderea tavanului în timpul unui concert, atribuită utilizării artificiilor de interior reglate ilegal (arhivat aici).

colectiv screenshot.jpg

(Sursa: Captură de ecran de pe Youtube, Tragedia din Colectiv - Documentarul, făcută pe 9 septembrie 2024, 16:12 EET)

Aproximativ 150 de persoane au fost rănite, iar 65 au decedat (arhivat aici), 64 dintre acestea din cauza rănilor grave și una prin sinucidere în 2017. Au urmat consecințe juridice, care au dus la pedepse cu închisoarea pentru opt persoane, printre care proprietarii clubului, primarul Sectorului 4 de la vremea respectivă - Cristian Piedone, și personal din departamentul de pompieri. Aceste sancțiuni au fost impuse din cauza faptului că clubul funcționa fără avizele de siguranță necesare (arhivat aici).

Evenimentele din acea noapte au fost documentate și reconstituite de revista DoR (arhivat aici) într-un material care a câștigat un Premiu European pentru Presă.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta