Fact Check: Proiectul de lege PL-x47/2023 NU limitează mișcarea, NU ține oamenii captivi într-un oraș de 15 minute

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Proiectul de lege PL-x47/2023 NU limitează mișcarea, NU ține oamenii captivi într-un oraș de 15 minute Nu îngrădește

Este adevărat că proiectul de lege PL-x 47/2023 privind mobilitatea urbană durabilă reglementează felul în care cetățenii vor fi ținuți captivi în cartierele lor? Și că face parte dintr-un plan de controlare a populației, asociat cu conceptul orașului de 15 minute? Nu, nu e adevărat. Legea, al cărei proces de adopție a fost întrerupt recent în Camera Deputaților, stabilește condiții pentru o mobilitate mai eficientă și prietenoasă cu clima în zonele urbane, pentru a reduce poluarea, a crește siguranța și a încuraja mersul pe jos și transportul alternativ. Abilitează administrațiile locale să planifice astfel de măsuri și nu stabilește restricții pe libertatea de mișcare a oamenilor, deși reglementează ce tipuri de vehicule pot fi folosite în unele zone.

Astfel de afirmații au apărut în mai multe postări pe TikTok, inclusiv în acest video (arhivat aici), publicat pe 7 aprilie 2023, cu următoarea descriere:

PL-x47/2023 orasul de 15 min, cam asta poate sa insemne

Așa arăta postarea TikTok la momentul scrierii acest material:

Screenshot 2023-04-17 at 13.40.47.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 17 aprilie 2023, la ora 13:36:26)

Pe 5 aprilie 2023, Camera Deputaților a votat (arhivat aici) amânarea votului decisiv în cazul proiectului de lege PL-x 47/2023 privind mobilitatea urbană durabilă (arhivat aici), adoptat de Senat în februarie 2023. A fost inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în septembrie 2022 (arhivat aici), ca parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un set de investiții și reforme finanțate de UE care trebuie să fie implementate până în 2026.

Mai jos sunt câteva dintre prevederile principale din legislația propusă:

  • Până la sfârșitul lui 2030, instituțiile de învățământ, medicale, de îngrijire a vârstnicilor și comunitare ar trebui să fie situate pe o rază de 300 de metri față de o stație de autobuz, de troleibuz, de tramvai, de tren ori metrou.
  • Astfel de stații de transport public ar trebui să nu fie situate la o distanță mai mare de 400 de metri una față de alta.
  • Cel puțin 60% din populația unui oraș ar trebui să aibă o linie de transport public disponibilă la mai puțin de 500 de metri distanță.
  • Administrațiile locale ar trebui să delimiteze zone specifice cu niveluri de emisii scăzute, precum și să decidă dacă accesarea acestor zone cu mașina personală va fi condiționată de o taxă sau de anumite reguli.
  • Anumite vehicule de transport public ar circula doar pe bande speciale rezervate lor.

Niciuna dintre măsuri nu ar limita libertatea oamenilor de a ieși din propriul cartier, nici nu i-ar forța să rămână într-o anumită zonă.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta