Este adevărat că Bisfenol A, o substanță cunoscută ca fiind nocivă pentru sănătatea umană, folosită în producerea de ambalaje alimentare, a provocat panică în Germania pentru că ar produce infertilitate, iar acum a apărut și pe piața din România? Nu, nu e adevărat: substanța este folosită în industrii din întreaga lume încă din anii '60 și, deși în stare pură este nocivă pentru sănătatea umană și poate provoca dereglări endocrine, nu este clar cât de mult se transferă această substanță de pe ambalaje către mâncarea sau băutura cu care intră în contact. În orice caz, atât UE, cât și alte țări, iau de ani de zile măsuri pentru reducerea utilizării sale.
Afirmația a apărut într-un clip publicat pe TikTok (arhivat aici) în 7 mai 2024, cu titlul "Bisfenol A Substanță nocivă în conserve nu doar în Germania!!!". Vorbitoarea din clip spune:
Bisfenolul A, oameni buni, care este acum, chipurile, în alertă în Germania, că se găsește în toate conservele, inclusiv în conservele de roșii, pește și așa mai departe, este o realitate foarte cruntă. Dar nu numai în Germania, să știți că și în România și în toate conservele.
Aceasta vorbește și despre efectele substanței asupra oamenilor, menționând că poate afecta sistemul reproducător și adaugă:
Bisfenolul A, normal, este o substanță care se folosește la fabricarea cauciucului, plasticului, foarte-foarte nocivă.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 8 mai 2024, 07:52:17 UTC)
Afirmația induce în eroare și folosește informații incorecte, asociind inclusiv reciclarea ambalajelor cu consumul de substanțe periculoase.
Bisfenolul A este într-adevăr o substanță considerată periculoasă pentru sănătatea umană de către Agenția Europeană de Mediu (EEA - link de arhivă aici), însă nu a fost descoperită recent în "toate" conservele din Germania (link de arhivă aici). Vorbitoarea se bazează pe un test realizat de Stiftung Warentest, care a analizat 58 de conserve din supermarketurile germane și au conchis că în 51 existau urme de Bisfenol A (arhivat aici) -- aceste rezultate au fost comunicate publicului în 25 aprilie 2024, însă nu este clară metodologia de selecție și testare. Stiftung Warentest este o fundație înființată de parlamentul federal german în 1964 (link de arhivă aici), care realizează teste și investigații comparative pe produsele aflate pe piața germană.
Totodată, Bisfenolul A nu este o substanță nou descoperită. Ea este folosită în diferite industrii din anii '60 (arhivat aici), în multiple țări, și este folosită la crearea ambalajelor/ recipientelor alimentare. Conform unui raport EEA din 2023, 92% dintre adulții din 11 țări UE aveau urme de Bisfenol A în corpurile lor (link de arhivă aici).
Substanța nu este însă destinată exclusiv producerii de cauciucuri, ci este folosită pentru o varietate de produse precum sticle din plastic, ambalaje și recipiente alimentare (incluzând, dar nu limitat la conserve din metal), în produse și echipamente medicale dentare, în industrie și vânzări, dar poate fi găsită și în aer, apă sau sol. Nu este folosită în "toate" conservele sau produsele reciclate, în contextul în care atât la nivelul UE, cât și la nivelul unor țări ca Franța și SUA (arhivat aici), autoritățile au luat măsuri pentru reducerea cantității de Bisfenol A cu care cetățenii intră în contact zilnic.
(Sursa: https://www.eea.europa.eu/publications/peoples-exposure-to-bisphenol-a/, din 14 septembrie 2023, actualizat în 1 aprilie 2024)
În aprilie 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat o opinie științifică (arhivată aici) privind reevaluarea riscului de sănătate publică în ceea ce privește prezența Bisfenolului A în ambalajele alimentare și a recomandat scăderea cantității zilnice tolerabile de 20.000 de ori.
Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat o opinie divergentă (arhivată aici) pentru că, deși este clar că substanța este nocivă în sine, nu este încă stabilită permeabilitatea acesteia în alimentele și băuturile cu care intră în contact și nu există studii relevante despre efectele asupra sănătății umane. Conform Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (link de arhivă aici), EFSA a recomandat reducerea drastică a prezenței Bisfenolului A în ambalajele alimentare după teste făcute pe șoareci, astfel că relevanța opiniei științifice pentru sănătatea umană este îndoielnică.