
Este adevărat că statul român plănuiește să impună taxarea progresivă în funcție de nivelul de educație al cetățenilor și că cei fără studii superioare vor plăti mai mult decât cei care au terminat facultatea sau masterul? Nu, nu este adevărat: această metodă de taxare nu este dezbătută în România la nivel politic, ci taxarea progresivă în funcție de venit. Clipul prezintă, de asemenea, semne de manipulare digitală prin softuri de inteligență artificială.
Afirmația a apărut într-un video (arhivat aici) publicat pe TikTok în 22 iunie 2025, cu titlul suprapus imaginii "cine nu are facultate plateste". În clip, un bărbat stând la un pupitru spune:
Se va implementa taxarea progresivă după nivelul educației: taxe reduse pentru cei cu studii superioare și taxe majorate pentru restul.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 1 iulie 2025, la ora 15:25 EET)
O metodă de impozitare în funcție de nivelul educației nu există pe agenda politică din România, conform Programului de guvernare aprobat pentru perioada 2025-2028. Programul nu cuprinde nici planuri de impunere a taxării progresive în funcție de venit, deși măsura este recomandată de Banca Mondială și de Fondul Monetar Internațional pentru România. Aceasta din urmă ar însemna că, pe măsură ce veniturile contribuabililor cresc, vor crește și cotele de impozitare datorate statului (arhivat aici).
În prezent, România impune o cotă unică de impozitare de 16% din venit, din 2005. Una din reticențele autorităților față de adoptarea impozitării progresive este și faptul că inegalitatea la nivelul veniturilor din gospodării în România nu este generată atât de inegalitatea salariilor, cât de inegalitatea produsă prin activități independente, chirii, dobânzi și dividende, conform unui studiu al experților Academiei de Studii Economice București din februarie 2025, la cererea Confederației Concordia (arhivat aici și aici).
Dincolo de afirmațiile demonstrabil false, clipul TikTok prezintă semne de manipulare prin inteligență artificială. De exemplu, sala de plen a Parlamentului României nu arată ca în clipul de pe TikTok (vezi sala reală aici) și nici nu seamănă cu sălile de comisii (arhivat aici). De asemenea, persoana din stânga vorbitorului seamănă foarte mult cu acesta - un personaj neidentificat și care nu este unul dintre parlamentarii aleși. În plus, sticla de apă din fața persoanei care stă în fundal, la stânga vorbitorului, pare a fi tăiată în jumătate într-un mod nefiresc. Un alt element ciudat este dispunerea microfoanelor din fundal: pare că numai cei așezați pe rândul de sus au la dispoziție microfoane (arhivat aici și aici).
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 1 iulie 2025, la ora 15:27 EET)
Clipul se înscrie într-o serie de videoclipuri TikTok similare, generate cu AI, în care persoane care par a fi politicieni anunță măsuri alarmante pentru populație (arhivat aici).