Dovedește un videoclip care circula pe TikTok în februarie 2024 că președintele României "a cerut susținere militară ca să împrăștie protestele pașnice" din Moldova? Nu, nu este adevărat: videoclipul a apărut în ianuarie 2016. Acesta îl prezintă pe politicianul moldovean Alexandr Kalinin făcând apel la președintele rus Vladimir Putin să intervină în frământările politice și sociale din Moldova. Potrivit lui Kalinin, guvernul Republicii Moldova a căutat sprijin militar de la Serviciul de Securitate al Ucrainei și de la președintele României pentru a suprima protestele anti-guvernamentale din acel moment. Nu există nicio dovadă că a avut loc o asemenea cerere. De atunci, Kalinin a fost sancționat, i s-a luat cetățenia și a fost cercetat pentru că a sprijinit în mod deschis invadarea Ucrainei de către Rusia.
Afirmația a apărut într-un videoclip de pe TikTok (între timp șters de pe platformă, însă arhivat aici), publicat în 21 februarie 2024, cu descrierea:
Îi cer ajutor lui Vladimir Putin pentru salvarea Republicii Moldova. Președintele României a cerut susținere militară ca să împrăștie protestele pașnice.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material.
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 23 februarie 2024, ora 07:50:14 UTC)
Persoana vorbește în rusă, dar contul TikTok nu oferă informații suplimentare despre identitatea sa sau despre subiectul discursului său. Deși există subtitrări în limba română generate automat, unele dintre ele nu sunt coerente.
O căutare inversă a imaginilor pe Yandex (arhivată aici) a arătat că acest videoclip a fost postat și pe YouTube în 2017 și 2022 (arhivat aici) și că vorbitorul a fost politicianul moldovean Alexandr Kalinin. Potrivit relatărilor din presa română și cea moldovenească (arhivate aici și aici), videoclipul a fost înregistrat în 2016, iar Kalinin, care la acea vreme era președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Federația Rusă, i se adresa lui Putin.
Potrivit videoclipurilor postate pe YouTube, acesta nu a spus că „președintele României a cerut susținere militară pentru a împrăștia protestele pașnice". Cuvintele sale au fost traduse din rusă în engleză și română de către Lead Stories:
Vreau să mă adresez președintelui Rusiei. Moldova a trecut printr-un moment istoric dificil. Nici elita politică, nici parlamentul constituțional și nici cabinetul constituțional de miniștri, nu se preocupă decât de un singur lucru -- păstrarea puterii. În urmă cu câteva zile, aceștia au apelat la Serviciul de Securitate al Ucrainei și la președintele României pentru a solicita sprijin militar pentru reprimarea brutală a protestelor pașnice. Aceasta vorbește doar despre un singur lucru: cei de la putere sunt dispuși să verse sânge. Autoritățile sunt gata să-și distrugă propria națiune.
În septembrie 2015, în capitala Republicii Moldova, Chișinău, au izbucnit proteste împotriva corupției și a situației socio-economice a țării (link de arhivă aici). În 2016, protestele au continuat ca reacție la noul guvern și prim-ministru, conduși atât de facțiuni de opoziție pro-europene, cât și pro-ruse (arhivat aici).
Mesajul lui Kalinin a fost considerat „o aberație" de analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Moldovei în Rusia, care a spus că un apel către președintele unui stat străin de a apăra națiunea altui stat suveran „nu trebuie nici măcar comentat" (arhivat aici).
De când a început războiul din Ucraina, Kalinin a sprijinit în mod deschis invazia Rusiei și a publicat pe rețelele de socializare zeci de videoclipuri, precum aceasta, pentru a anunța că organizează campanii de sprijin pentru armata rusă și pentru grupurile militare pro-ruse din teritoriile ucrainene ocupate.
În februarie 2023, în timp ce Kalinin a condus Partidul Regiunilor din Moldova, acesta a fost cercetat penal într-un dosar legat de propagandă de război, după cum relatează Radio Europa Liberă Moldova citând Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Dosare Speciale (arhivat aici). În același an, Kalinin a ajuns înscris atât pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene (arhivate aici), cât și pe cele canadiene (arhivate aici), acuzat de colaborare cu Kremlinul și sprijinirea armatei ruse. În noiembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat un decret (arhivat aici) de retragere a cetățeniei moldovenești lui Kalinin, în baza articolului din Legea cetățeniei care prevede că cetățenia poate fi revocată unei persoane care „a săvârșit fapte deosebit de grave, care cauzează prejudicii esențiale statului".
Lead Stories a întrebat administrația prezidențială română dacă au existat apeluri din partea guvernului Republicii Moldova de intervenție militară în protestele din 2015-16. Vom actualiza acest articol în consecință, odată ce vom primi un răspuns.