Fact Check: România NU este cea mai bogată țară în resurse naturale din UE

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU este cea mai bogată țară în resurse naturale din UE Altele în top

Este România cea mai bogată țară din Uniunea Europeană (UE) în materie de resurse naturale? Nu, nu e adevărat: deși România are depozite semnificative de resurse naturale, alte țări europene, din UE sau din afara ei, sunt documentate ca fiind la fel de bogate sau mai bogate în resurse naturale.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok la data de 11 aprilie 2023 de contul @bzi_romania (arhivat aici), cu titlul: "România ar trebui să fie Dubai-ul Europei. Suntem cea mai bogată țară europeană în resurse - Diana Șoșoacă, senator de Iași".

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:

TikTok screenshot

(Sursa: Captură de ecran TikTok făcută joi, 20 aprilie 2023, la 09:30:06)

În subtitrarea și descrierea videoclipului se face referire la „Europa", în timp ce vorbitoarea, senatoarea Diana Șoșoacă, spune „din Uniunea Europeană".

Însă analize care documentează abundența în resurse naturale în UE și în Europa nu plasează România în vârful clasamentelor.

Norvegia (membră în Spațiul Economic European) are depozite semnificative de petrol și gaze și se află printre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, conform National Geographic (arhivat aici) și Agenției Internaționale pentru Energie (arhivat aici), iar Olanda se află printre ceilalți producători importanți de gaze naturale din Europa (alături de Marea Britanie, care nu face parte din UE).

Un raport din 2015 comandat de Uniunea Europeană despre interacțiunea dintre resurse și productivitate (arhivat aici) a inclus o analiză a țărilor din UE cu cea mai mare cantitate de materie primă. România apărea în top la agricultură, energie și produse din petrol și cărbune, printre țări ca Franța, Italia, Germania și Polonia, dar nu a fost listată în topul surselor de materie primă.

Topul Eurostat din 2021 cu privire la productivitatea resurselor, descrisă drept cuantificarea relației dintre dimensiunea economiei și folosirea resurselor naturale (arhivat aici) arăta că Olanda a avut cea mai înaltă productivitate a resurselor în 2019, urmată de Italia, Luxemburg și Belgia. Deși productivitatea resurselor nu e același lucru cu prezența resursei naturale, Bulgaria, România și Estonia au înregistrat atunci cele mai reduse niveluri de productivitate a resurselor.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta