Fact Check: Guvernul României nu a introdus un program de vaccinare obligatorie în 2023

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Guvernul României nu a introdus un program de vaccinare obligatorie în 2023 Nu obligatorie

Este adevărat că guvernul României a introdus obligativitatea vaccinării pentru diverse boli prin Strategia Națională de Sănătate 2023-2030? Nu, nu e adevărat: strategia, care a fost aprobată pe 20 octombrie 2023, stabilește mai multe ținte pentru sistemul de sănătate publică, iar unul dintre scopurile ei este de a crește rata de acceptare a vaccinării în rândul populației.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici), postat pe TikTok la data de 20 aprilie 2023, cu următorul text peste imagini:

Vaccinarea obligatorie este inclusă în Proiectul de lege al Guvernului.

Un alt text atașat clipului informa că, la pagina 25, strategia menționa că țintele pentru 2030 includ o acoperire de 90% a vaccinării pentru toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și o acoperire de 70% a vaccinării pentru categoriile demografice vulnerabile, în relație cu boli care pot fi prevenite prin vaccinuri.

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol (între timp, videoclipul original a fost îndepărtat de pe platformă):

Screenshot 2023-04-21 at 13.33.00.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută la 21 aprilie 2023, ora 13:23:49)

Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 (arhivată aici) este un "angajament" al Ministerului Sănătății de a îmbunătăți speranța de viață a cetățenilor și calitatea acesteia. Dezvoltată în colaborare cu toate părțile relevante, de la parlamentari, la Institutul Național de Sănătate Publică, la asociații de medici și pacienți și autorități locale, a fost aprobată de Guvern în ședința din 20 octombrie 2023 (arhivată aici). Chiar dacă documentul le cere semnatarilor să aplice strategia în măsura capacităților lor, nu impune niciuna dintre măsuri sau ținte asupra cetățenilor.

La pagina 25, draftul strategiei (arhivat aici), care în aprilie 2023 era disponibil pentru amendamente, menționa țintele de vaccinare pentru 2030, după cum observa și utilizatorul TikTok, dar informa și că țintele vor fi atinse prin „creșterea acceptabilității și sustenabilității vaccinării la orice vârstă", nu printr-un program de vaccinare obligatorie.

Dezvoltarea campaniilor de creștere a gradului de acceptare a vaccinării apare menționată și în textul strategiei aprobate, dar nu se menționează introducerea obligativității ei.

Actualizări:

  • 2024-04-15T09:21:31Z 2024-04-15T09:21:31Z
    Actualizat pentru a include link-uri spre versiunea finală a Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030, aprobată de Guvern la data de 20 octombrie 2023.

  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Lead Stories Staff

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta