Fact Check: Proiectul de lege PL-x 145/2023 NU permite luarea copiilor din familiile vulnerabile -- din contră

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Proiectul de lege PL-x 145/2023 NU permite luarea copiilor din familiile vulnerabile -- din contră Ajută familia

A aprobat România o lege care urmează să separe copiii de părinții din familiile vulnerabile financiar prin plasarea lor în grija statului? Nu, nu este adevărat: o lege care a fost discutată în aprilie 2023 și promulgată în mai 2023 are scopul opus, acela de a ajuta familiile aflate în risc de sărăcie să nu piardă custodia copiilor.

Afirmația a apărut pe TikTok în acest videoclip (arhivat aici), postat pe 18 aprilie 2023 și distribuit de mai multe conturi până când a ajuns viral (arhivat aici).

Legenda text a videoclipului inițial menționa:

Parlamentul vor să de-a o lege prin care statul să ia copii. Azi 18.04.2023.

Așa arăta postarea pe TikTok în momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-04-20 at 16.01.27.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 20 aprilie 2023, la ora 15:48:15)

Unii utilizatori Tiktok care au preluat afirmația au spus că proiectul de lege ar fi „satanic" și că ar legaliza traficul de copii, fără să ofere argumente pentru aceste opinii.

Scopul legii, însă, este complet opus. Proiectul de lege PL-x 145/2023 (arhivat aici), a fost adoptat de Senat în martie 2023 și discutat în Camera Deputaților pe 18-19 aprilie 2023, apoi a fost promulat de președintele României și a devenit Legea nr. 156 din 30 mai 2023privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie" (arhivată aici).

Legea intenționează să ajute familiile sărace să-și păstreze copiii și să le ofere sprijin. Un mod de a face asta este prin înființarea Observatorului național al copilului, prin care statul le poate oferi copiilor din familii vulnerabile mâncare, haine, rechizite și alte forme de asistență socială.

„În România, încă există practici ale unor autorități locale, mai ales din comunitățile mai slab dezvoltate și lipsite de servicii pentru copil și familie, de a separa cu ușurință copilul de familie, pe motiv că familia este săracă, comunitatea neputincioasă, iar copilului i-ar fi mai bine într-un serviciu de tip rezidențial al DGASPC", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege (arhivată aici).

Ministrul de atunci al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a scris pe pagina ei de Facebook la data de 17 aprilie 2023: „Scopul legii nu a fost niciodată luarea copiilor din familii ci exact invers - rămânerea lor acolo!" (arhivată aici).

După ce a fost discutat de Camera Deputaților pe 18 aprilie 2023, parlamentarii au trimis proiectul înapoi la comisiile parlamentare pentru a primi mai multe informații de la experți și de la societatea civilă, potrivit site-ului Camerei Deputaților (arhivat aici). Proiectul a fost returnat cu scopul de a aduce „idei, completări sau modificări ale articolelor care pot crea neînțelegeri sau interpretări eronate", potrivit fostei ministre a Familiei Gabriela Firea, care a mai spus (arhivat aici) că se confruntau cu „o manipulare îngrozitoare".

Its purpose is to help poor families keep their children and to offer them support. One way to do that is by creating a national observatory for children in need so that the state can offer them food, clothes, school supplies and other kinds of assistance they might need.

"In Romania, it is customary for local authorities, especially in underdeveloped communities that lack child and family services, to immediately separate the child from the family on the ground that the family is poor, the community is helpless, and the child would be better off with the social services," the executive summary of the draft law explains (archived here).

The then Minister of Family, Youth and Equal Opportunities Gabriela Firea, wrote on her Facebook page on April 17, 2023: "The purpose of the law was never to take children away from their families, but the exact opposite - keeping them there!" (archived here).

After being discussed by the Chamber of Deputies on April 18, 2023, MPs decided to send the draft back to the parliamentary commissions, in order to receive more feedback from civil society and experts, according to the Chamber of Deputies' website (archived here). The draft law was pushed back so they could "get more ideas, additions and modifications" in the context of "erroneous interpretations" in the public sphere, according to former minister Firea, who also said (archived here) they were facing "horrible manipulation."

Actualizări:

  • 2024-04-16T07:50:40Z 2024-04-16T07:50:40Z
    Actualizat pentru a informa că proiectul inițial a fost adoptat ca lege în mai 2023 și că Gabriela Firea este acum fost ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta