Fact Check: Vaccinarea NU e obligatorie în România. Părinții NU-și vor pierde drepturile dacă nu se supun.

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Vaccinarea NU e obligatorie în România. Părinții NU-și vor pierde drepturile dacă nu se supun. Recomandată

Este adevărat că vaccinarea este obligatorie în România pentru copii și adulți și că părinții care nu se vor conforma planului de vaccinare a copiilor își vor pierde drepturile asupra lor? Nu, nu e adevărat: vaccinarea nu este obligatorie în România, doar recomandată și nu există repercusiuni pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Subiectul a fost discutat în 2021 sub forma unui posibil amendament la un proiect de lege care reglementează vaccinarea, dar nu a fost aprobat.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat la data de 17 mai 2023, cu următoarea descriere:

Gabi Firea vrea lege care să creeze obligativitatea vaccinării. 15 mai 2023

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2023-05-19 at 12.54.44.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 19 mai 2023, ora 11:16:44)

Utilizatorul afirmă în acest videoclip că, în cadrul unei emisiuni TV a postului Realitatea Plus din data de 15 mai 2023 (arhivată aici), Gabriela Firea, care atunci avea funcția de Ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a spus că vrea o lege care să facă vaccinarea obligatorie.

Acest lucru este fals: Firea nu a spus asta.

De fapt, ea a redat o declarație a fostului Ministru al Sănătății Nelu Tătaru din cadrul unui interviu TV din aprilie 2021 (arhivat aici), când ideea de a introduce vaccinarea obligatorie pentru copii era dezbătută. Firea nu a spus că susține vaccinarea obligatorie, ci explica procesul politic și legislativ care ar trebui urmat pentru acest lucru: mai întâi ar fi nevoie de un plan nou din partea Ministerului Sănătății, apoi de o lege, care ar trebui să fie votată și adoptată.

În contextul pandemiei de COVID-19, în 2021, proiectul de lege a vaccinării a fost trimis înapoi la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, potrivit site-ului Camerei (arhivat aici), pentru a evalua posibilitatea de a introduce vaccinarea obligatorie. Aceasta ar fi fost introdusă doar pentru acele boli împotriva cărora sunt imunizați de obicei copiii - cum ar fi varicela și rujeola. Nu s-a menționat introducerea vaccinurilor obligatorii pentru adulți sau împotriva COVID-19 (care, la vremea respectivă, era un vaccin nou). Discuția s-a rezumat la bolile specifice copilăriei.

Proiectul legii vaccinării (arhivat aici) a fost subiectul a numeroase proteste și dezbateri aprinse începând din 2017 (articol arhivat aici), când a fost votat de Senat, dar nu a trecut de Camera Deputaților. Până în prezent, vaccinarea copiilor - și a adulților - din România este doar recomandată, nu obligatorie.

Actualizări:

  • 2024-05-13T11:02:15Z 2024-05-13T11:02:15Z
    Actualizat pentru a arăta că Gabriela Firea este acum fostul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse al României.
  • 2024-04-16T08:45:52Z 2024-04-16T08:45:52Z

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta