Fact Check: Parlamentul României NU a interzis reproducerea porcilor și hrănirea lor cu resturi de mâncare

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Parlamentul României NU a interzis reproducerea porcilor și hrănirea lor cu resturi de mâncare Denaturat

A votat Parlamentul României o lege care le interzice cetățenilor să-și reproducă porcii în gospodăriile proprii și să-i hrănească cu resturi de mâncare? Nu, nu e adevărat: legea cuprinde măsuri care trebuie să fie luate în cazul unei epidemii de pestă porcină africană și interzice hrănirea porcinelor sălbatice.

Afirmația a apărut în acest videoclip (arhivat aici) publicat de utilizatorul TikTok @deputatmihailasca (profil arhivat aici) la data de 19 aprilie 2023, având următoarea descriere:

Azi 19.04.2023 în Parlamentul României s-a votat legea porcului, plx 578/2021 prin care PSD, PNL și UDMR interzic românilor să își reproducă porcii în gospodăriile lor și să îi hrănească cu resturile de mâncare.

Așa arăta postarea TikTok la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2024-04-17 at 16.35.26.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 17 aprilie 2024, la ora 16:35:26)

Bărbatul care vorbește în clip, deputatul Mihai Lasca, afirmă aceleași lucruri din descriere.

PL-x 578/ 2021, proiectul legislativ la care se referă, are scopul de a reglementa ce se întâmplă în cazul unei epidemii de pestă porcină africană (link arhivat aici), care afectează și România. Potrivit unei informări (arhivate aici) din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), România avea 11 focare active în gospodăriile din țară pe 17 mai 2023.

PL-x 578 (arhivată aici), care a fost adoptată și promulgată de președinte la data de 15 mai 2023 (link de arhivă aici), stabilește autoritățile responsabile de coordonarea măsurilor cu privire la reproducerea, transportul și hrănirea animalelor domestice și sălbatice.

Legea include și alte animale, cum ar fi porcii mistreți și căprioarele, nu doar porcii domestici. Referitor la reproducere, textul legii se concentrează pe fermele mari de porci, nu pe gospodăriile individuale (link de arhivă aici). Și nu le interzice fermierilor să-și hrănească porcii, ci îi descurajează de la a oferi resturi de mâncare porcilor mistreți, pentru a preveni răspândirea bolilor.

Actualizări:

  • 2024-04-17T13:21:24Z 2024-04-17T13:21:24Z
    Actualizat pentru a înlocui videoclipul inițial cu altul care face aceeași afirmație. Versiunea originală a acestui articol menționa un clip TikTok care nu mai este disponibil.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta